Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Около 3600 деца ще бъдат компенсирани за това, че не са намерили място в детска градина през 2021-ва. Това предвижда проектът за наредба на МОН, публикуван вчера за обществено обсъждане.

В мотивите на проекта се отбелязва националната програма за 210 млн. лв., която трябва до 2022 г. да осигури още места в ясли и детски градини.

Предложенията за компенсация обаче са свързани с куп изисквания към родителите, важат от 3-годишна възраст до 1-ви клас и ще помогнат само на част от родителите, които нямат къде да оставят децата си, докато работят.

Предвидените средства в наредбата със сигурност няма да стигнат за всички - само в София по официални данни на общината не достигат 2300 места, но на практика отказаните са значително повече. Подобен проблем, макар и в по-малка степен, е налице и в други големи градове като Варна и Пловдив.

Условията

Родителите трябва да са кандидатствали с детето си в детска градина или за предучилищна група в района по настоящия си адрес. Детето трябва да не е прието, да няма и място за него в друга детска градина или в предучилищна група в същия район. Детето трябва да ходи в частна детска градина или училище. Ако посещава детски клуб или родителски кооператив, трябва формално да е записано на самостоятелна подготовка към конкретна общинска образователна институция.

Ако родителите искат да ползват частен учител, той трябва да преподава по поне 4 предмета и да е завършил педагог.

Повечето детски градини обаче имат далеч по-високи такси от предвидените около 300 лв. месечна компенсация.

Родителите трябва да осигуряват документи за разходите няколко пъти в годината. За тази година заявленията ще се подават до април, а първите компенсации ще са налице до средата на годината.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.