Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

И така, какво може да даде на новоизбрания президент Джо Байдън един Сенат, който е поравно разделен 50 на 50 между двете партии?

Вашингтон почти нямаше време да осъзнае какво означава преминаването на контрола над Сената в ръцете на демократите след победата на втория тур на изборите в щата Джорджия. Броени часове след края им тълпа от екстремисти опустоши Капитолия на САЩ и промени националния и политически пейзаж.

Неочакваният нов баланс на силите, който дава на демократите съвсем крехък контрол над Конгреса, има важни последици за новоизбрания президент - най-важното: лесно утвърждаване на кабинета му, но пътят пред амбициозната му законодателна програма е сложен и неясен.

Републиканците са готови да блокират повечето предложения на Байдън, точно както осуетиха повечето усилия на президента Барак Обама в Капитолия. Контрол с 50 на 50 гласа обаче позволява действия по специални закони, на които не може да се правят обструкции, а натрупаната инерция от популярните части на плана за възстановяване от COVID-19 лесно може да доведе до бързо приемане на законопроект за финансова помощ.

Ето какво дава и не дава това разпределение 50-50 на Байдън при встъпването му длъжност:

Номинации

След като комисиите в Сената ще се ръководят от демократи и е достатъчно обикновено мнозинство за спечелване на вота на номинациите, на Байдън вече му е гарантирано утвърждаването на неговите кандидати за кабинета, както и на съдебните постове, включително и за съдии във Върховния съд. Това означава също, че спорни кандидати като Нийра Тандън, която Байдън номинира за директор по бюджетните въпроси, ще бъдат одобрени.

Републиканците могат да забавят номинациите, но не и да ги спрат.

Бюджетни корекции

Демократите имат и възможността да прокарват свързани с бюджета нормативни актове с обикновено мнозинство. Този процес позволи на Обама да прокара закона си за здравеопазването от 2010 г. и даде на републиканските съюзници на президента Доналд Тръмп възможност да се опитат да отменят "Обамакеър" и да приемат данъчна реформа.

Байдън би могъл да използва този процес на бюджетни корекции, например за прокарване на по-спорни елементи от плана за възстановяване от COVID-19 само с гласовете на демократите, да отмени някои от данъчните съкращения на Тръмп или да въведе по-щедри федерални програми в здравеопазването.

Определяне на дневния ред

Лидерът на демократите в Сената Чък Шумър ще стане лидер на мнозинството след полагането на клетва на двамата нови сенатори от Джорджия и на новоизбраната вицепрезидентка Камала Харис. Така той ще има възможността да включва законопроекти в дневния ред и да налага гласувания.

Това би позволило например да се приеме плана за преки финансови помощи от 2000 долара и да позволи да се водят дебати по въпроси като реформата на полицията, имиграцията и климатичните промени. За приемането на закони в тези области обаче ще е нужна подкрепа от републиканците, което дава на партията в малцинство огромни лостове за влияние.

Нека сега разгледаме какво остава отвъд обсега на администрацията на Байдън. 

Премахване на квалифицираното мнозинство

Преди ноемврийските избори левицата в Демократическата партия все по-настоятелно призоваваше за приемане на някои решения и закони с обикновено мнозинство вместо с квалифицирано, заради което републиканците обвиниха демократите, че искат да раздуят състава на Върховния съд или да дадат статут на щат на някои демократични крепости, като окръг Колумбия.

Умереният демократ Джо Манчин от Западна Вирджиния казва, че ще блокира всякакъв опит за премахване на квалифицираното мнозинство, така че прогресивните демократи ще трябва да почакат.

Двупартийност

Цялостен еднопартиен контрол над държавното управление почти неизменно води до охлаждане на отношенията между демократи и републиканци. Неотдавнашни събития, като трудното приемане на план за възстановяване от COVID-19 в размер на 900 милиарда долара и масовото отхвърляне на ветото на Тръмп върху годишния бюджет на отбраната, показват, че все по-изчезващата умерена група в Конгреса може да е от помощ за постигане на резултати в Капитолия.

Въпроси като увеличаването на тавана на дълга обаче мигновено придобиват партиен характер, а в политическо отношение много републиканци, които се готвят за междинните избори през 2022 г. и президентските през 2024 г., имат интерес да очернят Байдън и контролиращите Конгреса демократи. Очаквайте "меденият месец" на Байдън да е краткотраен.

Приоритети в прогресивните послания

Сенат, в който двете партии са 50 на 50, и крехкият контрол на демократите върху Камарата на представителите на практика дават на всеки демократ възможност да слага прът в колелата. Това означава, че невъзможни за приемане идеи като всеобщото здравеопазване или Зеленият нов курс няма да са приоритет за Шумър и председателката на Камарата Нанси Пелоси.

Анализът на Андрю Тейлър е публикуван в Асошиейтед прес. Преводът е на БТА. 

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.