"Живейте добре, ще се видим скоро!"

Това бяха последните думи на Доналд Тръмп към тълпа от привърженици, дошли да го изпратят на военновъздушната база Андрюс край Вашингтон днес.

След това "Еър форс 1" излетя с него, първата дама Мелания Тръмп и семейството му за имението "Мар-а-Лаго" във Флорида.

За разлика от предшествениците си и нарушавайки дълга традиция, Тръмп отказа да присъства на церемонията по встъпване в длъжност на избрания за президент Джо Байдън по-късно днес.

Неназовани източници в Белия дом обаче споделиха пред медии, че Тръмп е оставил бележка за Байдън и Мелания е оставила бележка за новата първа дама, Джил Байдън. Съдържанието на двете послания не стана веднага известно.

"Това е нов ден за Америка", написа Байдън в Туитър, малко след като Тръмпови напуснаха Вашингтон.

"Това е твоето време", написа по адрес встъпващия президент в същата социална мрежа предшественикът на Тръмп Барак Обама, на когото Байдън беше вицепрезидент от 2009 до 2017 г.

Тръмп, в контраст с по-голямата част от изтеклия му мандат, не написа нищо. Туитър изтри акаунта му заради подстрекателската му реторика, която предизвика безпрецеденти безредици в американската столица по-рано този месец.

"Късмет, обичаме ви и ще се върнем под някаква форма", каза Тръмп от подиум на пистата, застанал до Мелания, след като прозвучаха 21 топовни салюта и в негова чест беше строена почетна рота от морски пехотинци.

Прощалната церемония приличаше на предизборните митинги на Тръмп - с мощна музика, струяща от високоговорителите. Когато колесниците на президентския самолет се отделиха от пистата, звучеше My Way  („Моят начин“) на Франк Синатра.

Но изпращането беше белязано от важно отсъствие. Вицепрезидентът Майк Пенс не дойде да изпрати Тръмп. Той остана във Вашингтон да присъства на церемонията на Байдън. 

По-рано днес президентският хеликоптер с първата двойка направи кръг над столицата, блокирана от полиция, над 20 000 военни от Национална гвардия, метални и бетонни заграждения и опустяла заради пандемията и мерките за сигурност, последвали щурма на Капитолия на 6 януари, за чието подбуждане Камарата на представителите обвини Тръмп.

Сенатът тепърва ще разисква неговия импийчмънт, който би могъл да отреже пътя му за връщане в политиката.

Социологическите сондажи показват, че Тръмп си тръгва като най-непопулярния президент, откакто в САЩ се мерят рейтинги, предаде Си Ен Ен. Той оставя САЩ с над 400 хиляди починали от COVID-19.

„Хората нямат представа колко упорито работѝ това семейство за вас“, каза Тръмп на привържениците си, които скандираха „Ю-Ес-Ей“ и „Благодаря, Тръмп!“

„Това, което направихме е удивително по каквито и да са стандарти“, каза той.

След това се похвали, че е укрепил американските въоръжени сили и се е погрижил за техните ветерани, че администрацията му е направила „най-големите намаления на данъците в историята на нашата страна, че числата за заетостта са били „абсолютно невероятни“ до началото на пандемията.

Си Ен Ен, която беше в остър конфликт с отиващия си президент и е особено критична към него, коментира, че той отново преувеличава и си служи с неточни и закръглени числа.

„И сега фондовият пазар е значително по-високо, отколкото беше“, добави той. „Имаме най-великата страна в света, имаме най-великата икономика в света... Развихме ваксина (срещу коронавируса – б.р.) за девет месеца вместо за девет години“.

Тръмп изрази почит към починалите и пострадалите от COVID-19. Много американци го обвиняват, че бавната му реакция на пандемия направи САЩ най-пострадалата от вируса страна в света.

„Пожелавам на новата администрация много късмет и голям успех“, каза той с уговорката, че оставя здрава основа, на която да стъпи правителството на Байдън.