От февруари и големите ученици от 4-12 клас се връщат в присъствено обучение, като ще се въртят в определен ред, но заведенията засега остават затворени. Това стана ясно от думите на премиера Бойко Борисов.

Борисов, който се включи днес на редовния брифинг на здравните власти, поясни, че за заведенията ще се мисли до края на януари. Той посочи, че от близо 30 000 заведения в България само 6300 са подали заявление за подпомагане.

"Защо? Оставям на вас да прецените", каза премиерът.

След което подчерта, че това е лошо за заетите в бранша (явно за тези, които работят "на черно", б.р.), не за собствениците.

Борисов изтъкна, че с новия щам, който се разпространява много бързо, рискът при по-голямо разхлабване е огромен.

"Коледните и новогодишните празници не увеличаха заболеваемостта. Яслите, детските градини и до 4 клас не повишиха. Дай Боже, така да бъде и с другите ученици", каза Борисов.

И допълни, че специално за връщането на учениците той лично е настоявал пред щаба. Борисов все пак отбеляза, че ако до 31 януари вървим с подобен спад, може да се мисли и за разхлабване на други мерки.

"Над 8000 медицински работници преболедуваха и се върнаха на работа", каза още премиерът, след което ги оприличи на армия.

И сравни ситуацията в България с тази в другите страни:

"А представете си да сте втори-трети месец в 18.00 ч. всеки да си е по къщите?! Което е в Германия, Франция, Холандия, Белгия, Гърция, Испания. Ние сме като оазисче.

Рискът този оптимизъм да ни накара да отпуснем много мерките може да доведе до голяма заболеваемост. Новият щам в пъти по-бързо заразява."

Относно решението кои други мерки да се отпуснат след края на януари Борисов призна, че се водят спорове.

"Спорът е голям, защото удължаването на мерките и след 31 януари означава близо 100 млн. лв. допълнително, което означава нови нотификации до Брюксел, време и пари, които се дават за неработещ бизнес.

Да, спасяваме работни места, спасяваме семейства, това е прекрасно, но като държава нямаме повишение на БВП, това не носи придадена стойност в момента. Заводите и предприятията работят и това е голямо предимство на България пред останалите. Затова успяваме да задържим най-ниския дефицит в Европа. Продължаваме да имаме и най-ниския външен дълг", обясни премиерът.

Той определи сегашните противоепидемични мерки като "щадящи психическото здраве" на българите.

"Решение на всеки един човек е да иде на ресторант или да не отиде. Дори да е отворен, не е задължително да отидеш там.

Оставихме българите на Коледа и Нова година да празнуват и да се чувстват добре. Ще наблюдаваме много внимателно какво се случва в Европа и в България през следващия месец", каза Борисов.

На въпрос защо често ходи без маска и дали е готов да си плати глоба за това, Борисов отговори:

"Глобиха ме два пъти досега. Като съм на въздух навън, спазвам дистанция. Ако някой се засили до мен да дойде, аз го блъскам. Те трябваше да глобят половината държава за какво ли не. Да ме глобят. Но навсякъде съм с маска."