Гърция настоява Европейският съюз да въведе имунизационни паспорти, с които гражданите му да пътуват свободно между държавите членки, след като бъдат ваксинирани срещу новия коронавирус. Съседите се опасяват, че ново затваряне на границите в Европа може да им провали втори поред туристически сезон.

Днес държавните и правителствените ръководители на 27-те имат насрочена видеоконферентна среща по проблемите на пандемията, като евентуалното въвеждане на такива паспорти и ускоряването на ваксинациите са сред главните точки в дневния ред.

В писмо, адресирано до председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, гръцкият министър-председател Кириакос Мицотакис апелира ЕС да приеме "стандартизиран" сертификат за ваксинация, пише днес френският в. "Монд". 

"Ваксинираните лица би трябвало да бъдат свободни да пътуват", пише той. "За страни като Гърция, които зависят от туризма, е задържително този проблем да бъде решен преди летния сезон."

Според "Монд" Гърция досега среща подкрепа по този въпрос от Испания, Малта, Португалия, Дания и Полша. Последните две страни вече са започнали да издават имунизационни паспорти на своите граждани.

Белгийският премиер Александер де Кро ще предложи на заседанието на Европейския съвет днес пътуванията за развлечение в ЕС да бъдат забранени като мярка срещу пандемията, съобщиха местни медии, цитирани от БТА.

Според Белгия е необходимо да се запази възможността за пътуване на служители по работа, включително на водачите в товарните превози. Страната не изключва възможността да възстанови проверките по границите със съседните държави.

Медиите отбелязват, че Германия изглежда склонна да подкрепи подобно предложение, докато Франция би предпочела борбата с пандемията да се основава повече на изследванията на пътуващите. Европейската комисия вчера призова границите в ЕС да не бъдат затваряни самоцелно. 

Здравеопазването е област на т.нар. споделена отговорност в ЕС, което означава, че в нея националните власти запазват съществени правомощия, а съюзът има спомагателни функции. Шенгенското споразумение за зона без вътрешен паспортен контрол в ЕС допуска участващите в нея страни да възстановяват контрола и дори да затварят границите си при извънредни обстоятелства свързани със сигурността и със заплахи за живота и здравето на населението им. От началото на пандемията тази възможност беше многократно използвана.