ФИФА се обяви против създаването на Суперлига или Европейска висша лига с официално изявление, в което предупреждава за тежки последствия, ако все пак се стигне до стартиране на такъв турнир.

Изявлението е публикувано на официалния сайт на централата и във всичките й комуникационни канали. В него са се подписали и шестте конфедереции, сред които и УЕФА. Това е любопитен момент, тъй като ФИФА и УЕФА водят "тиха" война, а досега се смяташе, че ФИФА стои зад проекта, в който се цитират колоси като "Ливърпул", "Манчестър Юнайтед", "Байерн", "Реал" (Мадрид), "Барселона", "Пари Сен Жермен", "Ювентус" и т.н.

За надпревара, която да дублира Шампионската лига и практически обезсили вътрешните първенства, се говори от години, но в последните месеци се появиха и конкретни намерения. Според спекулации (непотвърдени, но и неотречени от въпросните клубове) новият турнир трябва да стартира от 2022 г. с основен спонсор JP Morgan и награден фонд от 6 милиарда евро. Лигата трябвало да включва 18 тима и да бъде подкрепена от ФИФА.

Сега обаче базираната в Швейцария асоциация се разграничава - в екип с УЕФА, която би била ощетена от отцепване на най-големите от найните турнири.

ФИФА заявява, че ако отбор и играч участват в такъв турнир (неподкрепен от централата и нейните конфедерации), той няма да може да намери място в надпревари под нейната егида. Това означава Световно, Европейско, Копа Америка, континенталните шампионати на Азия, Африка, Северна и Централна Америка и всички клубни състезания.

ФИФА припомня още, че за да получи легитимация, даден турнир трябва да е признат от нея и нейните конфедерации - нещо, което няма да се случи с "отцепническата" Суперлига. В писмото се казва, че такъв ще е Световното клубно първенство, което трябва да получи рестарт в нов формат и огромен награден фонд от догодина.

Наскоро английският в. "Таймс" обяви, че УЕФА готви мащабни промени в Шампионската лига от 2024 г., за да угоди на грандовете. Според плана новата надпревара ще включва 32 или 36 състава, които ще играят в различен формат - без групи и в една лига, като след това - според класирането, отново ще има плейофи. Мачовете ще са повече, съответно и парите.