Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Администрацията на Байдън предлага на Русия петгодишно удължаване на договора Нов СТАРТ, ограничаващ броя на стратегическите ядрени оръжия на САЩ и Русия, съобщиха американските власти в четвъртък, цитирани от Асошиейтед прес.

Предложението е било съобщено на официални представители на Руската федерация, според двама източници на "Вашингтон пост". 

Съветникът на Байдън по националната сигурност Джейк Съливан планирал да предаде предложението за удължаване на руския посланик в САЩ Анатолий Антонов в четвъртък следобед.

Договорът трябва да изтече на 5 февруари и е последното останало споразумение, ограничаващо американското и руското ядрено оръжие. Подписан през 2010 г. от Барак Обама и Дмитрий Медведев, той ограничава двете страни до не повече от 1550 разположени ядрени бойни глави.

Президентът Доналд Тръмп беше силно критичен към сделката, твърдейки, че тя поставя САЩ в неравностойно положение. Администрацията му започна да преговаря с Русия едва през 2020 г. Тръмп настоя Китай да бъде добавен към договора, но Пекин категорично отхвърли идеята.

Байдън, който посочи по време на кампанията, че подкрепя удължаването на Нов СТАРТ, не предлага никакви промени, каза американският представител. Това почти сигурно означава, че Москва ще се съгласи на удължаването, след като през миналата година на няколко пъти изрази готовност да го направи.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.