Японският премиер Йошихиде Суга заяви, че е решен да проведе Олимпийските игри в Токио, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. Той направи изявление, след като в. "Таймс" цитира неназован източник, според когото правителството на страната е стигнало до заключението, че Игрите няма как да се състоят заради коронавируса.

Голямото спортно събитие трябваше да се проведе през миналото лято, но бе отложено с една година. Новите дати са 23 юли - 8 август. През последните дни властите в Токио и Международният олимпийски комитет заявяват, че игри ще има, ново пренасрочване било немислимо.

"Никой още не иска да го каже първи открито, но беше постигнат консенсус, казва източникът на "Таймс". - Твърде трудно е. Лично според мен Олимпийски игри няма да има."

Той добавя, че голямата цел сега била Токио да си осигури домакинството през 2032 г. - първата свободна възможност. През 2024 г. Игрите ще са в Париж, а четири години по-късно - в Лос Анджелис. МОК планира да обяви следващия домакин през 2025 г.

Япония е след страните, справящи се много добре с пандемията, но от края на миналата година случаите на коронавирус рязко започнаха да нарастват. Така през последните седмици тръгнаха спекулации, че събитието отново няма да се случи.

"Ще предприемем антиинфекциозни мерки и ще се подготвим така, че да проведем Игрите. Те могат да донесат на хората по целия свят надежда и кураж", заяви Йошихиде Суга.

Според социологическо проучване, проведено наскоро, 80 процента от японците не искат спортния форум, тъй като се опасяват, че домакинството му ще допринесе за разпространението на инфекцията.

Олимпийският стадион в Токио, гледан отвисоко. Снимка АП/БТА

Пълна отмяна на Олимпийските игри ще е финансов удар за Япония, която до момента е пръснала рекордните 25 милиарда долара в подготовката и организацията. Само отлагането с една година натовари бюджета с близо 3 млрд.

Ако Игрите пропаднат, това ще се случи за първи път в мирно време. Те са отменяни само по време на световните войни - през 1916-а, 1940-а и 1944 г.

В случай че Япония все пак реши да проведе състезанията, много вероятно е да няма никаква публика, а събитието да бъде изцяло телевизионно. Такива прогнози правят медии в Страната на изгряващото слънце и в Европа. 

Пълна яснота за Олимпийските игри се очаква да има най-късно през март.