22 януари 2021 г. Отваряте сайта на Министерския съвет на Република България и първото, което виждате, е радостна снимка на премиера Бойко Борисов с Доналд Тръмп, вече бивш президент на САЩ. И Борисов с "актуален" цитат от ноември 2019 г. "Доналд Тръмп може да остане в сърцата на българите за много години, ако помогне за отпадането на визовия режим."

Английската версия на сайта на правителството на България.

За да бъдат нещата ясни и недвусмислени, това е и "новината", която посреща посетителя на сайта, и във версията на английски език.

Има едно-единствено леко (ама съвсем леко) смущаващо нещо в иначе излъчващата позитивизъм снимка и посланието към нея - Тръмп не е официално президент вече трети ден, а за "сърцата на българите" и отмяната на визите даже няма нужда да бъде споменавано.

В деня на встъпването в длъжност на новия държавен глава на САЩ Джо Байдън (това е неговото име, ако някой из правителствените комуникационни служби е пропуснал този факт) Слави Трифонов отбеляза във фейсбук:

"След няколко часа Джо Байдън ще положи клетва като 46-ия президент на САЩ и Доналд Тръмп вече няма да е президент. Не знам дали българското правителство е наясно кой е новият президент на Щатите. Дали е наясно с актуалната ситуация?"

 

Въпреки напомнянето, публикувано и в Клуб Z, на сайта на МС промяна не се регистрира.

Ясно е, че основната комуникация на Борисов минава по друг канал - и най-важни са живите включвания от фейсбук. Там всичко е бързо, актуално, а премиерът е в ролята на риалити звезда, посланията идват от източника, повтаряни, има сценичен елемент, работа на терен, моменти на подготвяна спонтанност и т. н. Борисов на живо от фейсбук е бързо, лесно и ефективно решение. Сайтът на Министерския съвет е напълно различно нещо - има го, защото трябва да го има, по задължение. Но новините от Борисов идват съобщени, снесени, смелени чрез социалната мрежа. Какво ли би било, ако премиерът открие и туитър?

Все пак сайтът на МС е официален източник на информация и не е зле да се актуализира понякога водещият му изглед. Поне за да не озадачаваме чужденците, ние си се знаем.

Сега например е много удачен момент - снимка с Байдън няма, но има много по-актуална и все по-популярна картино-снимка на Борисов, Вучич, работници и тръби. Тя например чудесно и реалистично ще отразява Духа на времето.

Картината, която българският премиер изпрати като дар на сръбския президент. Автор е Симеон Кръстев. Платното е нарисувано по снимка, а било част от поредица.