Организацията за т. нар. обща масова ваксинация срещу COVID-19 тече.

Това увери здравният министър Костадин Ангелов по време на петъчния парламентарен контрол.

До общопрактикуващите лекари са изпратени писма. Джипитата трябва да посочат колко ще са необходимите им количества ваксини съобразно желаещите да бъдат ваксинирани български граждани от пациентските им листи. Става въпрос за хора, които не са попаднали в първите фази, според ваксинационния план.

Местата за ваксинация в Google Мaps

По думите на Ангелов много скоро всички места, където се извършват имунизации - кабинетите в РЗИ, лечебните заведения, мобилните пунктове и т. н., ще бъдат видими в Google Мaps.

"В момента събираме цялата информация, която да стане достъпна за всички български граждани. Ще повторя нещо - страхът започва оттам, където свършва информацията", каза още министърът.

Може да има 2 млн. с ваксината на "Пфайзер"/"Бионтех" до края на годината 

Очакванията са 2 млн. българи да бъдат ваксинирани с препарата на "Пфайзер/Бионтех" до края на 2021 г., каза още Ангелов. 

Както е известно, поръчани са общо 3,9 млн. дози от тази ваксина, повтори той. 2,9 млн. от тях са от втората поръчка на ЕС до "Пфайзер/Бионтех" и доставката ще е най-вероятно през втората половина от годината.

"До края на годината България ще има достатъчно ваксини", повтори за пореден път здравният министър.

Той отново даде вече известното обяснение как са били поръчани ваксините от различните фирми, като не се е гледало по думите му коя е компанията, а да има приблизително поравно, т.е. ваксини за около 3 млн. души от всеки вид.

Спекулативни били твърденията, че към определени компании има индивидуален подход.

Подобни съмнения се появиха заради най-голямата поръчка към "АстраЗенека" - от 4,5 млн. дози. Ваксината на компанията още не е призната в ЕС, макар че се очаква това да стане скоро. В България обаче спекулациите се завъртяха около роднинската връзка на изпълнителния директор на "АстраЗенека" за страната Зоя Паунова, която е майка на евродепутатката от ГЕРБ Ева Майдел. Здравните власти нееднократно отричат да са се водели от друг критерий освен качествата на ваксината, като обясняват, че  този продукт се съхранява много по-лесно и цената му е по-ниска.

"Осигурили сме равни количества от всеки вид ваксина. Видовете ваксини са три - с иРНК на "Пфайзер/Бионтех", "Модерна", "КюърВак" (която все още не е готова - бел. ред), антегенни ваксини, на които доставчици са "Новавакс", и още една фирма ("Санофи". И тези две ваксини не са готови - бел. ред.). Следващите са векторните ваксини - на "Янсен" (фармацевтичната част на "Джонсън и Джонсън") и на "АстраЗенека". От всички видове ваксини сме подходили с ясно съзнание, че трябва да осигурим приблизително еднакви количества, за да бъдат ваксинирани равен брой граждани с всеки вид ваксина", каза пак Ангелов.

Министърът допусна, че при нужда може да има внос на ваксини и извън ЕС

Той добави, че при нараснали нужди Министерството на здравеопазването няма да се колебае да предложи закупуването на ваксини извън ЕС, ако те са одобрени за употреба в рамките на съюза.

Ангелов се самопохвали и за предприетия "консервативен, но далновиден" подход при ваксинирането, при който още при първата доза беше предвидено и получаването на втора доза за ваксинираните. В някои страни заради забавяне на доставките от "Пфайзер/Бионтех" се наложи да се удължи срокът, в който хората получават втората си инжекция и са окончателно имунизирани.

За връщането на по-големите ученици в клас той каза, че се готви схема заедно с просветното министерство, за да се възстанови присъственият процес за до 40 на сто от учениците от 5.-12. клас.