До този момент нито една страна членка на ЕС не е предложила нито едно физическо или юридическо лице да бъде включено в списъка на приетия преди месец и половина санкционен режим на ЕС за нарушаване на човешките права.

Така отговориха източници от Съвета на ЕС на въпрос на Клуб Z дали арестът на руския опозиционер ще доведе до задействането на режима, известен още като европейския „Закон Магнитски“.

На 25 януари  в Брюксел ще се състои Съвет „Външни работи“. Срещата между първите дипломати на страните членки ще бъде физическа, а не под формата на видеоконференция.

На Съвета външните министри ще обсъдят „къде са след последното развитие на събитията покрай завръщането на Навални, каза европейски дипломат. Но допълни:

„Искам да ви припомня, че това е по-скоро общ режим. Целта му е да адресира сериозни нарушения на човешките права по целия свят, нарушения, зад които стои дълга история. Не мога да спекулирам дали някоя дъргжава ще предложи имена по този режим.“

В действителност Навални е на мушката на руските власти вече десет години. За първи път той е арестуван през декември 2011 г.

От „Юстус Липсиус“ (централата на Съвета – б.р.) заявиха, че би било нормално да има противоречия между различните страни членки относно санкции срещу когото и да било. Което бе изтълкувано като знак, че се очаква в понеделник да се случи именно това.

Нашите източници припомниха, че вече има наложени санкции срещу руски представители заради опозиционера, по-точно заради отравянето му. Тези мерки обаче не са част от новия санкционен режим на ЕС.

В момента има три рамки, по които Съюзът е въвел санкции срещу Русия, напомниха още събеседниците ни. Те са конфликтът в Украйна и анексирането на Крим, кибератаките срещу германския Бундестаг и използването на химически вещества. Случаят с отравянето на Алексей Навални е по последната рамка.

Същевременно засега остава в сила поканата върховният представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел да посети Москва. Решение дали и кога ще вземе самият Борел. Във всеки случай то ще зависи от състоянието на отношенията между ЕС и Русия, изтъкнаха събеседниците ни. Не е изключено Борел да изчака дали ще бъде взето решение враг номер 1 на Путин да бъде изправен пред съда.

Нашите източници баче не пожелаха да отговорят на въпроса дали дипломат номер 1 на Брюксел ще постави като изрично условие за посещението си да се срещне с Навални, ако той продължава да бъде в ареста.