Европарламентът призовава Съвета на ЕС да наложи допълнителни ограничителни мерки в рамките на глобалния санкционен режим за наказания в подкрепа на човешките права срещу всички, участвали пряко или носещи отговорност за атаките срещу руския опозиционер Алексей Навални.

Призивът се съдържа в проекторезолюция, която ще бъде гласувана по-късно и се очаква да бъде одобрена с голямо мнозинство. Тя е по повод ареста на Навални на 17 януари в Москва. Той бе задържан при завръщането си от Германия, където се лекува след отравянето му с новичок.

Предложението е на 5 от общо 7 политически групи в ЕП. В него не участват единствено крайнодясната група „Идентичност и демокрация“ (ИД) и радикалната Група на левицата.

Един от авторите е българският евродепутат либерал Илхан Кючюк от ДПС.

Отделно остана предложение на радикалната левица. То не зове за санкции, но в него също се настоява руските власти да разследват отравянето на опозиционера, да освободят незабавно него, както и дошлите да го посрещнат журналисти и активисти.

Депутатите настояват и за санкции срещу магистратите и съдебните органи, свързани с ареста на Навални.

Те също така отправят призив за мерки срещу руските олигарси, свързани с режима и обкръжението на президента Владимир Путин, както и срещу медийни пропагандатори, притежаващи активи в ЕС, ползващи се със свобода на пътуване до държавите членки. Мерките трябва да обхванат и близките членове на техните семейства.

ЕС вече не трябва да бъде гостоприемно място за руското богатство с неясен произход, се отбелязва в документа.

Евродепутатите призовават също така ЕС незабавно да спре завършването на проекта „Северен поток-2“. Съюзът и страните членки трябва да направят критичен преглед на сътрудничеството с Русия в различни външнополитически платформи.

• Интересното е, че единствено в проекторезолюцията на Европейската народна партия (ЕНП) не се споменава и дума за „Северен поток-2“. Което не е изненада предвид факта, че проектът има подкрепата на германския канцлер Ангела Меркел. А нейният Християндемократичен съюз (ХДС) е първа сила в редиците на ЕНП. Иначе ХДС подкрепя санкциите заради ареста на Навални.

Държавите от ЕС да координират позициите си спрямо Русия и да изразяват единна позиция в двустранните и многостранните форуми с нейните органи, призовават още евродепутатите.

ЕП счита, че опитът за убийство на Навални през лятото и задържането му преди 4 дни имат за цел да възпрат по-нататъшното разкриване на сериозната корупция в режима в Москва. Те са част от системните усилия за заглушаване и елиминиране на противник номер 1 на Путин, на политическата опозиция и на други дисидентски гласове в страната, по-специално с оглед на предстоящите парламентарни избори наесен.

„С тези действия режимът разкрива своето презрение към народа, безмилостно се стреми да остане на власт и лишава хората от какъвто и да било шанс за демокрация и свобода“, се казва в проекторезолюцията.

Парламентът също така осъжда многократното използване от страна на Кремъл на нервнопаралитични химически вещества срещу руски граждани. Такова нещо при каквито и да е обстоятелства е престъпление, наказуемо съгласно международното право.