Т.нар. "британски" вариант на коронавируса, който е по-заразен от досегашните, вече е в България, съобщи тази вечер в предаването "Панорама" на БНТ проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

"Доказахме осем щама в пациенти българи, които ... имат характеристиките на новата британска генетична линия", каза той. „Ще започнем по широко проучване в нашата страна да видим какво е разпространението“.

Хората, у които е открит „британският“ вариант на вируса, са пристигнали от Великобритания и са карантинирани или са в болнични заведения, каза Кантарджиев.

Всички, които се връщат от Западна Европа и особено от Обединеното кралство, трябва да се самоизолират, да се изследват и да не контактуват с много хора, посъветва той.

Британският министър-председател Борис Джонсън каза днес на пресконференция, че този вариант на вируса може да се окаже по-смъртоносен.

„Това трябва да се докаже медицински, доказателства още няма, нито публикация в научно списание“, каза Кантарджиев. „Въпреки това смъртността е смущаваща“.

Одобрените досега ваксини унищожават и този мутирал вирус и генетичните методи за диагностициране го „ловят“, но е възможно ваксините да не са ефикасни срещу друга, южноафриканска мутация, посочи професорът.

Главният проблем с „британския“ вариант е, че е по-заразен. Ако при познатите досега щамове един носител е заразявал 20 души, един носител на новия щам заразява 28.

„Ако се спазват мерките, можем да го ограничим това“, каза Кантарджиев, напомняйки, че във Великобритания новият вариант на вируса е тръгнал от училищата. „Трябва много да се пазим, за спазваме мерките“.

По думите му не са необходими по-тежки мерки, но може да се наложи те да продължат повече.  Над 5 души не бива да се събират на едно място, подчерта той. 

Има данни, че хора, дали положителна проба за т. нар. "британски щам" на COVID-19, са изложени на по-голям риск, обяви днес главният научен съветник в Обединеното кралство Патрик Валанс, цитиран от Ройтерс, предаде БТА.

Данните сочат, че съществува повишен риск за тези, които са се заразили с новия щам, в сравнение със стария вирус, каза Валанс на брифинг.

При мъже, които са малко над 60-годишна възраст, средният риск е от 1000 заразени, около 10, за съжаление, да починат от вируса. При новия щам, от 1000 заразени, около 13-14 вероятно ще умрат, добави Валанс.

По-рано днес британският министър-председател Борис Джонсън съобщи, че има данни, че новият щам, открит за пръв път в Лондон и Югоизточна Англия, освен че се разпространява по-бързо и е по-заразен, води и до по-висока смъртност.

Джонсън каза още, че настоящите данни показват, че ваксините остават ефективни и срещу стария, и срещу новия щам на COVID-19.