Президентът Румен Радев пази "оглушителна тишина" по казуса със задържането на опозиционера Алексей Навални в Русия. Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на посещение край Център за социална рехабилитация и интеграция за деца с увреждания в Сливница заедно с кмета на града Васко Стоилков и икономическия министър Лъчезар Борисов.

След подробен доклад на Стоилков относно текущата и невиждана по думите му до този момент ремонтна дейност премиерът посочи, че тепърва ще води разговори с ресторантьорския бранш, за "да видим какво може да направим", но подчерта, че "на везната на първо място поставяме здравето, образованието и културата".

В този момент разсъжденията на министър-председателя бяха прекъснати от виковете на жена зад кадър: "Оставка", "Чекмеджета", "Кюлчета", "Мафия". Неочакваната намеса смути временно разговора между тримата политици, но накрая Борисов обърна внимание върху една от актуалните теми в Европа - арестуването в Русия на опозиционера Алексей Навални. 

"Това, че има една жена, която е против нас... На фона на това да не пропусна - в Европейския съвет беше разгледано задържането на опозиционния лидер Алексей Навални в Русия. На този фон е оглушителна тишината и мълчанието на президента Радев. До този момент той не се е произнесъл. Нещо повече - европейските депутати, където и началник на кабинета му е европейски депутат, не влязоха да гласуват резолюцията за Навални и неговите хора."

Петимата български социалисти в ЕП нито гласуваха "против", нито се въздържаха на резолюция срещу Русия. Те просто не присъстваха на вота.

"БСП ги знаем какви са", отбеляза Борисов, но добави, че гласът на президента като "най-важната институция" е от най-съществено значение.  

Тук не става въпрос да се месим във вътрешните работи на Руската федерация, а за чисто демократичен процес. Всеки, който не харесва дадено управление, има право на глас. Защо в България да го има и то в пълния му обем, а на друго място - не. Затова предлагам да чуем какво Радев мисли. Защото и Европейският съвет, и Европейският парламент и Европейската комисия настояваме за незабавното му освобождаване. БСП ги знаем какви са, но държавният глава е най-важната институция и неговият глас е най-важен".

Днес в Русия ще се проведе национален протест в десетки градове против задържането на Навални.