Борисов не се трогна нито за битите български протестиращи и журналисти, нито за отравянето на Емилиян Гебрев и други български граждани. В Европарламента се прочу със заканата “да изгори” Елена Йончева, както сам се изразява в записа, а в европейската преса с това, че праща в турските затвори хора, потърсили убежище в Европа. Това съобщи на медиите пресцентърът на президента Румен Радев.

"Сега се прави на радетел за демокрация. Защото вече приключи с тази в България, затова “освобождава” други народи. За мен проблемите на българската демокрация са прекалено драматични, за да ги крием зад загрижени, театрални пози. Оставям тази роля на Борисов", допълва държавният глава.

По-рано през деня българският министър-председател разкритикува "оглушителната тишина и мълчание" на държавния глава по казуса с ареста в Русия на опозиционера Алексей Навални и негови поддръжници.

Борисов подчерта, че като титуляр на "най-важната институция" Радев трябва да коментира възникналата ситуация, особено след като на гласуваната резолюция в Европейския парламент отсъстваха "европейските депутати, където и началник на кабинета му е европейски депутат".

Петимата български социалисти в ЕП нито гласуваха "против", нито се въздържаха на резолюция срещу Русия. Те не присъстваха на вота.