„Следя с безпокойство разгръщащите се събития в Русия. Осъждам масовите задържания, несъразмерното използване на сила, прекъсването на интернет и телефонните връзки. Ще обсъдим в понеделник следващите стъпки с външните министри от ЕС.“

Това написа днес в туитър върховният представител на Съюза за външната политика Жозеп Борел.

Поводът са арестите в Русия на над 1000 души, излезли с искане да бъде освободен опозиционерът Алексей Навални. Сред задържаните е и съпругата му Юлия.

На 25 януари в Брюксел се събират външните министри на страните членки от ЕС. Те ще участват в заседания на Съвет „Външни работи“. Както бе обявено предравително, една от главните теми ще бъде арестът на Навални. Има вероятност да бъде обсъдено и налагането на мерки срещу хората, свързани с ареста на опозиционера и с отравянето му през лятото, съгласно новия глобален санкционен режим на ЕС, свързан с нарушенията на човешките права. Той бе приет на 7 декември 2020 г.

Емоционален туит, адресиран към руските власти, отправи председателят на Европейската народна партия (ЕНП) Доналд Туск.

„Можете да задържите Навални, жена му или стотици техни поддръжници, но дори вие не сте способни да хвърлите целия народ зад решетките“, написа той.