САЩ планират да отменят "драконовския" имиграционен подход на правителството на Доналд Тръмп, заяви американският президент Джо Байдън в телефонен разговор с мексиканския си колега, цитиран от Ройтерс и БТА.

Пред Андрес Мануел Лопес Обрадор вчера Байдън е очертал плана си за създаване на нови юридически пътища за имиграция и подобряване на процедурата за хората, кандидатстващи за убежище, показва публикувана от Белия дом разпечатка от разговора.

Приоритетите включват "отменяне на драконовските имиграционни политики на предишното правителство", посочи президентството.

Двамата лидери са се договорили да работят заедно за намаляване на незаконната миграция, се казва още в разпространения от Белия дом документ.
На Мексико е отредена важна роля в плановете на Байдън за имиграционна реформа. По-рано този месец Мексико помогна за съгласуване на усилията в Централна Америка за задържане на голяма група мигранти, поели към САЩ.

Мексиканското външно министерство съобщи, че е започнало преговори с Вашингтон за свързана с COVID-19 и подписана от Байдън разпоредба за въвеждане на по-строг здравен протокол за хората, влизащи на територията на САЩ.

Разговорът беше любезен и почтителен, отбеляза в кратък пост в Туитър мексиканският президент.