Дискусиите в Сената по процеса за импийчмънт на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп започват на 8 февруари, заяви лидерът на демократичното мнозинство в горната камара на Конгреса Чък Шумър, цитиран от Асошиейтед прес.

Това е първият в американската история случай, в който бивш президент ще се изправи пред подобни обвинения, след като е напуснал поста. Датата позволява на Сената да гласува по предложените от новия президент Джо Байдън номинации за министри и по неговия план за спешна икономическа помощ на стойност 1,9 трилиона долара. Датата е съгласувана и с републиканските сенатори, които са поискали отсрочка, която да позволи на Тръмп да организира правния си екип и да подготви защитата си срещу обвинението в подбуждане към размирици.

"Всички искаме да оставим зад себе си тази ужасна глава от историята на нашата нация", заяви Шумър.

Той обаче подчерта, че единството може да се постигне само, ако истината излезе наяве и всички отговарят за действията си.

Председателката на Камарата на представителите Нанси Пелоси ще изпрати документите за импийчмънта в Сената още утре, но първите дискусии ще започнат следващия месец, подчертава АП.

В отговор на изявлението влиятелният републикански сенатор Джон Корнин предупреди, че вторият импийчмънт на Тръмп може да доведе до импийчмънт срещу бивши президенти на САЩ от Демократическата партия, ако републиканците си върнат мнозинството в Камарата на представителите на изборите, които се очакват след две години, предаде Ройтерс.

"Помислете за това и нека направим това, което е най-добро за страната", призова Корнин в Туитър, обръщайки се към Чък Шумър.

БТА