Вотът за президент в Португалия започна. Изборните бюра на континенталната територия на страната и на остров Мадейра бяха отворени в 8 часа тази сутрин, а първите прогнозни резултати се очакват след затваряне на изборните секции на Азорските острови в 20 ч., предаде Франс прес.

Официалните резултати ще бъдат огласени веднага след преброяването на бюлетините.

Очаква се действащият президент консерватор Марселу Ребелу де Соуза да бъде преизбран, но в усложнената заради коронавируса обстановка избирателната активност вероятно ще е ниска.

Сегашният държавен глава се бори за втори мандат след пет години, преминали под знака на мирно съжителство със социалистическото правителство на малцинството, оглавявано от Антониу Коща.

Тъй като допитванията прогнозират преизбиране на Ребелу де Соуза още на първия тур, главната въпросителна е свързана с резултата на крайнодесния кандидат Андре Вентура, от когото се очаква да поднесе изненада, ако се класира втори, изпреварвайки бившата евродепутатка социалистка Ана Гомеш.

Анализаторите се опасяват от рекордно ниска активност, като делът на негласувалите може да достигне 70 процента от хората с право на глас. Португалия се намира в разгара на пандемията от COVID-19 и от 10 дни там е в сила втори национален локдаун.

След като затвори магазини и ресторанти, в петък правителството реши да затвори за 15 дни и училищата. Вчера здравните власти съобщиха за нови рекорди както при новите случаи, така и при починалите с коронавирус, чийто брой вече надхвърля 10 000 души.

С повече от 80 000 заразени и близо 1400 смъртни случая за изтеклата седмица, Португалия се нарежда първа в света за периода по брой нови заразени и починали спрямо броя на населението си.