ЦИК да приеме подробни правила как се гласува безопасно в пандемия от коронавирус до 50 дни преди изборния ден, заедно с правителството да подсигури обезпечаването им, а карантинираните лица да имат право на мобилни урни - както такова имат хората с увреждания по силата на Изборния кодекс. За онези, които са в болница с COVID-19, да има секции в отделението. Тези идеи на ГЕРБ за извънредни мерки за изборите през 2021 г. (парламентарни и президентски), записани в т.нар. извънреден закон заради пандемията, минаха на първо четене в парламента. Само от БСП гласуваха против. ДПС подкрепи варианта на управляващите, но под условие - между двете четения регламентът да се... пренапише. А времето за това ще бъде точно 4 дни - това е срокът за внасяне на редакции на текстовете между двете им четения в Народното събрание. 

С тази тема се занимава тази сутрин Народното събрание. Темите "вот по пощата" за българите в чужбина, активна регистрация, видеонаблюдение при броенето на бюлетините в секционните избирателни комисии, които набраха инерция покрай консултациите при президента Румен Радев, останаха встрани. Причината - ГЕРБ няма намерение да "отваря" Изборния кодекс предизборно този път (преди други избори препоръката на Венецианската комисия да не се променят изборни правила поне 6 месеца преди вот - б.р.). Преди ден от БСП внесоха изменения в Изборния кодекс, но дали те ще бъдат разгледани и кога - не е ясно. Сигурно е обаче, че е малко вероятно нещо от предложенията да мине. 

 

Депутатът от ГЕРБ Красимир Ципов представи законопроекта на ГЕРБ с "извънредните мерки", като обясни, че версията как на избирателната комисия се вменяват извънредни отговорности в епидемична обстановка са "спекулации". Даде и примери, че страните от ЕС и не само, където се проведоха избори насред COVID-19, именно изборните комисии са били отговорни за организацията в извънредната обстановка. Най-често това се прави заради карантинираните лица и гарантиране на правото им на вот, като общата практика е именно използване на подвижни урни. 

Филип Попов от БСП възрази. Според него ЦИК няма експертизата, за да носи отговорност за противоепидемични мерки. За левицата целта на измененията и вменяване на отговорности на комисията е да се отърве от отговорността изпълнителната власт. Тезата на социалистите е, Министерският съвет и здравните власти са тези, които трябва да изработят и обезпечат правилата за гласуване в пандемия, а не ЦИК. 

„Вие искате от ЦИК да донапишат закона. Знаете, че решенията на ЦИК могат да се обжалват пред съда. Едно такова решение няма да издържи в съда. Поставяте много тежки бомби в предстоящите избори“, предупреди управляващите социалистът.

Крум Зарков от левицата предупреди, че ако се приеме окончателно предложението за мобилните урни за карантинирани не чрез Изборния кодекс, а с извънредния закон, това може да доведе до обжалвания. Според социалистите - дори и на крайния изборен резултат. Проблемът е, че в ИК пише, че хората с увреждания, заявили вот с мобилна урна, се отписват от избирателния списък по постоянен адрес и за това е предвидено време. 

„При колизия между Закона за мерките и действията по време на извънредното положение и Изборния кодекс кой ще се приложи?“, попита социалистът.

ДПС обяви, че ще подкрепи на първо четене проекта, но и че от партията са съгласни и с аргументите на БСП, и със становището на ЦИК по въпроса. Затова от Движението ще напишат предложения да редакции. 

А и самата ЦИК в официално становище казва, че вариантът за гласуване с подвижна урна за карантинираните трябва да се прецизира, както и да се реши въпросът с това в кой изборен списък присъстват. 

И второ - от комисията смятат, че процедурата по изработването на правила за безопасен вот в пандемия трябва да бъде обратната - Министерството на здравеопазването да напише мерки поне 60 дни преди вота, а ЦИК да изработи на тази база методическите указания към изборните комисии. Тоест аргументите са близки и до тези на социалистите. 

Според официални изявления на здравния министър Костадин Ангелов от последните дни властта щяла да е готова с медицинския протокол, след като ЦИК изработи правила. Преди ден министърът обясни, че води кореспонденция с изборната комисия на тема брой членове на секциите за вота, за да се мисли как да се обезпечи опазването им от заразяване. В това число и с евентуално ваксиниране. 

От "Атака" пък заявиха, че отговорност, ако случаите на коронавирус се увеличат заради изборите, ще носи президентът Румен Радев - защото не посочил дата през май, когато времето се предполага да е по-топло и ще може изборните помещения да се проветряват постоянно. 

Припомняме, че първоначално Румен Радев бе заявил, че изборният ден може да е на първата възможна по конституция дата - 28 март, но в крайна сметка обяви, че датата ще е 4 април. Аргументът му - седмица повече за институциите, за да организират изборите в пандемия.