Шефът на германска фирма за грижи за хора с увреждания и възрастни хора уволни седем служители заради отказа им да се ваксинират срещу коронавируса, съобщи днес вестник "Билд", цитиран от ТАСС.

Според вестника това е първи случаи на уволнение на работници заради отказ да се ваксинират, въпреки че ваксинацията в Германия е доброволна. След уволнението на служителите, шефът на фирмата в град Десау-Рослау, провинция Саксония-Анхалт, Рене Вилмер е започнал да получава заплахи за убийство от противници на ваксините, отбелязва "Билд".

Вилмер поискал от своите работници да се ваксинират срещу вируса веднага след като пристигнала ваксина. Работниците, грижещи се за инвалиди и престарели хора попадат в първата приоритетна група германски граждани, на които се полага ваксина. Трима от тях отказали, а други четирима се колебаели.

Шефът им дал два дни да се определят, но те така и не се ваксинирали, след което последвало уволнението им.

"Правя всичко, за да защитя нашите пациенти. Това е мое морално задължение", обосновал се Вилмер.

Германското правителство се опасява от кибератаки, които имат за цел да провалят кампанията по ваксинацията, започнала в страната, съобщи днес медийната група "Функе", като се позова на отговор на вътрешното министерство на питане на групата на "Зелените" в Бундестага.

"Известни са много опити да се събира информация за германските производители на ваксина", се казва в документа. Заплахите с кибератаки "трябва да се оценяват като високи", отбелязва правителството. "Учрежденията по изследване, производство и допуск на ваксината са потенциална цел за шпионаж и саботаж от страна на чуждестранни спецслужби."

БТА