Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Крадците се адаптират към коронакризата - прехвърлят се от недвижимото към движимото имущество.

Това се казва в материал на БНТ, откъдето отчитат, че коронавирусът е намалил домовите кражби, защото хората са постоянно вкъщи. Но от полицията предупреждават, че се увеличават кражбите на части и вещи от автомобили в София.

Българските автокрадци се нареждат на челно място в Европа по възможности, изпълнение и бързина, казва се още в материала.

У нас се задигат предимно германски и японски коли, а данните на МВР за 2020-а показват спад при средния клас и увеличение с около 5 процента при новите луксозни автомобили.

Телевизията показа Люба Пранчова, която е паркирала автомобила си в локала на бул. "Цариградско шосе" и разбира от преминаващ полицейски патрул, че колата е разбита. Единственото задигнато в случая е било радиото.

Оказва се обаче, че в района често разбиват коли, а за зачестилите случаи живеещите споделят във фейсбук група на квартала.

"Поне 5-6 души писаха наскоро, че им се е случило. Лаптопи, ако някой си остави - телефон. Някой беше написал, че са му откраднали стотинки от автомобила", казва Люба Пранчова.

Освен вещи зачестяват и кражбите на катализатори от колите. Както е известно, устройството превръща някои от отровните отделяни вещества от двигателя в по-безвредни компоненти, но за целта съдъжа благородни метали. Цената втора ръка може да достигне 300 лв.

Цените на вложените вътре платина, паладий и родий обаче нараства лавинообразно.

По принцип миналата година от СДВР отчитат спад при кражбата на коли с около 15 процента. Иначе казано - всеки ден по двама шофьори в София остават без колите си. Крадците се насочват предимно към среден клас автомобили, но се оказва, че новите защити и технологии не са проблем за българските групи.

Средният клас автомобили се разглобяват за части, най-често в околностите на София. При новите и по-луксозни коли кражбата се планира предварително и се извършва по поръчка. Използват се технологии, с които се прихваща сигналът от ключа на колата.

"Те са две устройства. Предава сигнала на човека, който е до автомобила с друго устройство и по този начин самият автомобил разпознава, че все едно оригиналният ключ е до него и отключва и запалва автомобила. Един автомобил с такова устройство може да се открадне буквално за секунди - по-малко от 10 секунди", каза Христо Трендафилов от СДВР.

Следите се заличават бързо, тъй като документите за регистрация са подготвени предварително - използва се и кола двойник.

"Идентификационният номер се заличава след кражбата и на негово място се напасва номерът на тази регистрация, която е най-често "тоталка" (100% повреден автомобил, б.р.). Автомобил, който е внесен от чужбина в България. С тези документи и интервенция в рамата този автомобил се регистрира в КАТ", каза Христо Трендафилов от СДВР.

Луксозната кола двойник обикновено се продава на половин цена. Комплектът фалшифицирани документи на черно струва около 2000 лв., предупреждават от СДВР.

През 2020 от МВР са разбили няколко депа в района на София, където се разкомплектоват автомобили и се правят двойници.

Коментари

Булгар, булга..а..ар!

Що е майка България родила, все е юнак!
Giga Shadow's picture
Giga Shadow
Giga Shadow

"Крадците се адаптират към

"Крадците се адаптират към коронакризата - прехвърлят се от недвижимото към движимото имущество." Голяма мъдрост в първото изречение в текста. Пет минути го осмислях възможно ли е да е вярно. Трябваше да прочета и второто изречение, за да мога да взема решение вярно ли е. (не е)

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.