В понеделник вечерта полицията задържа автокрадеца Ярослав Димитров-Яро, който беше издирван с европейска заповед, съобщава бТВ. Както е известно, преди три години Яро си навлече гнева на премиера Бойко Борисов, след като открадна за минути две коли, докато уж е с мярка за неотклонение „домашен арест”.

Кадрите бяха разпространени не от разследващите, а от потърпевшия гражданин.

Сега 36-годишният "култов" автоджамбазин е задържан в Петрич при рутинна проверка, при която се представил с чужда лична карта. Возил се е в автомобил, но не го е шофирал.

После е транспортиран в София по силата на 8-годишна присъда, която трябва да лежи, но се е отклонил от нея.

Когато влиза в сила присъдата, той бяга в Испания, съобщава телевизията. Там също се занимава с кражби на коли.

„Специализирал е в отнемането на луксозни коли. До момента има образувани 12 досъдебни производства”, каза в интервю за бТВ днес главен инспектор Пламен Максимов, директор на отдел „Авоткражби” в СДВР.

По думите му Ярослав Димитров е инвестирал и много от продажбата на луксозните автомобили в скъпо оборудване за кражби. Последното всъщност е общоприета практика, тъй като с усложняването и компютъризирането на самите коли, расте и високотехнологичното оборудване на крадците.

"Той е комбинативен и хитър, не се доварява лесно, работи само с определени хора", коментира още гл. инспектор Максимов.

Ярослав Димитров-Яро има богато криминално минало. Той е с ефективна присъда от 10 месеца затвор, постановена от съд в Словения, защото опитал да вкара в страната крадена кола. Срещу него има и общо три европейски заповеди за арест - една от Словения и две от Италия.

През февруари 2018 г. обаче стана ясно, че Софийската районна прокуратура се е... споразумяла с него. Резултатът - една година затвор за пречене на орган на реда (Яро отказал да напусне крадено Ауди и опитал да избяга с него) и хулиганство.

Поводът, по който Бойко Борисов през 2015 г. го намеси в изказванията си, е една отколешна негова "болка" още като главен секретар на МВР: Наказателният кодекс прави разлика между "кражба" и "противозаконно отнемане" на автомобил. Второто е далеч по-леко и при него презумпцията е, че си влязъл в колата, за да се повозиш временно или по някаква подобна причина. Затова пък прокуратурата почти никога не доказва успешно деянието кражба.

"Разбирам демокрация, демокрация, ама дай да има малко демокрация и за хората. Този човек не е ли демократ, където се събужда и му няма колите", каза тогава Бойко Борисов.

И още:

„Когато го хванеш в автомобила, той казва - валеше дъжд и ми беше студено и влязох вътре", жалеше се още премиерът.

Любопитно е, че пакетът промени в НК, който променя и т. нар. на правен жаргон ПЗО - противозаконно отнемане, чак сега е на дневен ред в Народното събрание и мина на първо четене в края на октомври.