Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп не планира да създаде нова политическа партия, съобщи вчера телевизия Си Ен Ен, позовавайки се на съветника на предизборния щаб на Тръмп, Джейсън Милър.

Коментирайки слуховете за евентуално основаване на нова партия от Тръмп, Милър отбелязал, че бившият стопанин на Белия дом "ясно даде да се разбере, че целта му е да върне на републиканците Сената и Камарата на представителите (на американския Конгрес) през 2022 г. Съветникът подчертал, че "извън това, в рамките на тези усилия, нищо друго не се планира".

Вестник "Уолстрийт джърнъл" и други медии неотдавна съобщиха, че Тръмп през последните дни обсъждал със свои поддръжници възможността за създаване на нова политическа партия, която смятал да нарече "Патриотична партия".

Си Ен Ен обаче изтъква, че съветници на Тръмп не гледали сериозно на плановете му за създаване на трета политическа сила.

Вчера сенатори заеха противоположни позиции по предстоящия процес за отстраняване от длъжност на бившия президент Доналд Тръмп, задълбочавайки пропастта в един вече разделен Сенат в очакване на днешното внасяне на обвинителния акт от Камарата на представителите, пише изданието.

Сенаторът Мит Ромни от Юта, единственият републиканец, който гласува за осъждане на Тръмп в първия му процес за отстраняване от длъжност, заяви вчера, че според него бившият президент е извършил заслужаващо импийчмънт провинение и че процесът срещу него дори след като е напуснал поста е конституционосъобразен.

Докато Ромни изразяваше готовността си да осъди Тръмп обаче други републиканци в Сената дадоха ясно да се разбере, че са против самата идея за процес и че ще се опитат да отхвърлят обвинението още преди започването му. Тези изказвания хвърлят светлина върху разцеплението в групата на републиканците, предизвикано от размириците в Капитолия и последиците му, като сенаторите преценяват дали ще платят по-тежка политическа цена, ако се разграничат от бившия президент или ако не го направят, пише вестникът.

Лидерите в Сената още в петък се договориха да отложат началото на процеса с две седмици, давайки време на президента Байдън да изгради кабинета си, а екипът на Тръмп да подготви защитата си. Този план обаче гарантира също, че процесът ще е водеща тема в решаващите първи дни от управлението на Байдън и това може да разпали партийни напрежения въпреки посланието на президента за единство.

Някои републиканци в Сената, включително лидерът им Мич Макконъл от Кентъки, все повече се тревожат, че ако не вземат мерки да се разграничат от Тръмп, връзките им с бившия президент може да навредят на политическите шансове на партията в продължение на години. Други отбягват въпроса дали Тръмп е извършил заслужаващо импийчмънт закононарушение и заявяват, че организирането на процес в Сената срещу президент, който вече е приключил мандата си, би било неконституционно и би разделило нацията още повече, отбелязва "Ню Йорк таймс".

"Тръмп планира отмъщение над предалите го републиканци при предстоящия процес в Сената", гласи заглавието на в. "Гардиън".

Четири дни след като напусна Белия дом, Тръмп продължи да прави намеци, че ще учреди нова партия, която може да застраши някои републиканци по време на избори чрез отцепване на гласове. Според някои това се прави, за да се държат под контрол колебаещи се сенатори с наближаването на процеса му в Сената, който започва в седмицата от 8 февруари, пише британският вестник.

"Гардиън" обръща внимание и на заплахи на републиканци за ответни мерки, ако демократите настояват да съдят бивш президент от Републиканската партия, като цитира туит на сенатора от Тексас Джон Корнин:

"Ако е добра идея бивши президенти да бъдат импийчвани и съдени, какво ще кажете за бивши президенти демократи, след като републиканците получат мнозинство на изборите през 2022 г.? Замислете се над това и нека постъпим така, както е най-полезно за страната."