Шампионът "Канзас Сити Чийфс" ще защитава титлата си срещу "Тампа Бей Бъканиърс" в 55-ото издание на финала по американски футбол Супербоул. 55-ото издание на големия мач е на 7 февруари в Тампа, Флорида.

За първи път в историята единият от финалистите домакинства - това са "пиратите", които ще посрещнат "вождовете" на своя стадион "Реймънд Джеймс".

Във финала на Националната конференция "Бъканиърс", водени от 43-годишното величие Том Брейди, победиха като гости "Грийн Бей Пакърс" - 31:26. Брейди отбеляза три тъчдауна, но и три негови подавания бяха пресечени от защитата на "Пакърс".

Тяхното нападение обаче не успя да се възползва от грешките на ветерана, а щурмът в края на срещата бе осуетен от "Тампа Бей".

Така Брейди отива на 10-ия си финал (рекорд), като балансът му е 6 победи (рекорд) и 3 загуби. През миналата година може би най-великият куотърбек в историята напусна "Ню Инглънд Пейтриътс" и премина в "Тампа Бей". Още в първия си сезон отведе "пиратите" на Супербоул. Те не бяха достигали до сблъсъка за титлата от 2003 г., когато триумфираха.

Патрик Махуомс (вдясно)

На 7 февруари ще се изправят срещу най-силния отбор в лигата - "Канзас Сити Чийфс", който срази "Бъфало Билс" с 38:24 у дома във финала на Американската конференция. За шампионите игра коутърбекът Патрик Махоумс, който седмица по-рано напусна със сътресение на мозъка плейофа срещу "Кливланд Браунс", но получи разрешение да облече екипа и отново изведе тима си Супербоул.

Така след две седмици един срещу друг ще излязат Брейди и Махоумс - мечтан финал за много фенове на играта. Разликата между двамата е 18 години. "Вождовете" ще опитат да станат първия отбор, защитил титлата от 2004-2005 г. Тогава това направи "Ню Инглънд" с Том Брейди.

На финала на 7 февруари на 66-хилядния стадион в Тампа ще има 22 000 зрители, от които 7500 ваксинирани здравни служители. Те ще получат безплатни билети.

Финалите на конференциите също се играха пред публика - заети бяха по една трета от местата на стадионите в Грийн Бей и Канзас.