Италианският министър-председател Джузепе Конте се готви да подаде оставка и след това да сформира ново правителство, което се опира на по-широко мнозинство, съобщават тази сутрин вестниците в страната, цитирани от Ройтерс.

"Република" пише, че Конте се очаква да връчи оставката си на президента Серджо Матарела и след това да се опита да сформира нова коалиция с центристки и т.нар. отговорни членове на парламента.

През миналата седмица Конте спечели вот на доверие, след като малката левоцентристка партия "Италия вива" на бившия премиер Матео Ренци се оттегли от правителството му, но изгуби мнозинството си в Сената. Това означава, че оттук нататък ще му бъде трудно да прокарва законодателство.

Премиерът се надява да върне Ренци в управляващата коалиция, а в същото време апелира за подкрепа от независими и центристки членове на парламента, за да сформира "правителство на националната безопасност". Досега никой не е откликнал на призивите му.

Ако не бъде намерено бързо решение, избори две години преди края на мандата на правителството могат да се окажат единственият изход, казват двете главни управляващи партии - антиелитисткото движение "Пет звезди" и социалдемократите.

Най-високо в рейтингите в момента е крайнодясната "Лига" на бившия вицепремиер и вътрешен министър на Конте Матео Салвини.