Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Мандат от три години за т.нар. надглавен прокурор или замяната му със съдия или група съдии.

Това са част от препоръките, изпратени до България от Кристоф Поарел - ръководител на отдел „Човешки права“ към Съвета на Европа (СЕ).

Препоръките са свързани с подготвяните промени в законодателството за отговорността на главния прокурор, съобщи БТА, като цитира пресслужбата на СЕ.

Първо Поарел е изпратил писмо на 15 декември 2020 г. В него той оценява положително възможността за назначаване на т.нар. надглавен прокурор. Според него предвижданата самостоятелност на този прокурор би била засега недостатъчна при разследване на обвинител номер 1 и висшестоящи служители.

На 18 и 19 януари Поарел изпратил допълнителни препоръки. В тях той посочил, че обсъжданите законодателни промени биха представлявали временно решение. Препоръките са за по-строги мерки за назначаването и отчетността на независимия прокурор, за сътрудничеството му с МВР, за възможността след края на мандата да бъде назначен за съдия, за разширяване на правомощията му за разследване на заместниците на главния прокурор, за осигуряване на начин за съдебен контрол над отказите му да предприеме разследване, за въвеждане на правила за отзоваване на главния прокурор.

Кристоф Поарел изтъкнал, че предвижданият начин за избор на надглавен прокурор не осигурява действителна независимост. Според него този обвинител трябва да работи с мандат от три години. Той е предложил по-нататък да се помисли дали съдия или група съдии не биха могли да водят разследвания срещу главния прокурор.

Коментари

Емил Коцев's picture
Емил Коцев
Емил Коцев

Толкова ми е жал за Каскета!

Толкова ми е жал за Каскета! Толкова е набожен и силно вярва в единия Бог над него, а тези мръсни еретици от ЕС икат да му натресат и втори, че дори и няколко!

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.