Същинският проблем не е, че ресторантите не работят. Те не работят никъде в Европа. И със сегашните темпове на ваксинация и развитие на "британския щам" на COVID-19 е твърде възможно да се наложат нови ограничения. 

Проблемите са, че: 

1. Мерките за компенсация (24 лв. на ден на работник и 20% от оборота за предишни периоди) са крайно недостатъчни да предотвратят фалит. Никъде в ЕС няма толкова слаби компенсации. 
2. Дори тези мерки не достигат до работниците и фирмите. Обработването на документите е бавно, ограничителните условия - безкрайни, дори при обработени заявки парите не идват. 
3. Мерките не отчитат напълно различната ситуация на малките семейни ресторанти и заведения. В тях няма наети работници извън собствениците (обичайно самонаети лица), оборотът не формира печалба, а единствено наем/ипотека, разплащане с доставчици и доход на собствениците/семейството. В този случай 20% е подигравка. 

Нужна е спешна актуализация на бюджета и нови разумни мерки за компенсация. Те ще позволят при "разхлабване" на мерките да бъдат насърчени заведения да останат доброволно затворени, а при "трета вълна" - да има ново общо затваряне без фалити. 

Това, разбира се, не се отнася само до ресторантьорския бизнес, но той е в момента в новинарските емисии.

 

 

Текстът е от профила на евродепутата Радан Кънев във фейсбук. Заглавията са на Клуб Z.