Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Същинският проблем не е, че ресторантите не работят. Те не работят никъде в Европа. И със сегашните темпове на ваксинация и развитие на "британския щам" на COVID-19 е твърде възможно да се наложат нови ограничения. 

Проблемите са, че: 

1. Мерките за компенсация (24 лв. на ден на работник и 20% от оборота за предишни периоди) са крайно недостатъчни да предотвратят фалит. Никъде в ЕС няма толкова слаби компенсации. 
2. Дори тези мерки не достигат до работниците и фирмите. Обработването на документите е бавно, ограничителните условия - безкрайни, дори при обработени заявки парите не идват. 
3. Мерките не отчитат напълно различната ситуация на малките семейни ресторанти и заведения. В тях няма наети работници извън собствениците (обичайно самонаети лица), оборотът не формира печалба, а единствено наем/ипотека, разплащане с доставчици и доход на собствениците/семейството. В този случай 20% е подигравка. 

Нужна е спешна актуализация на бюджета и нови разумни мерки за компенсация. Те ще позволят при "разхлабване" на мерките да бъдат насърчени заведения да останат доброволно затворени, а при "трета вълна" - да има ново общо затваряне без фалити. 

Това, разбира се, не се отнася само до ресторантьорския бизнес, но той е в момента в новинарските емисии.

 

 

Текстът е от профила на евродепутата Радан Кънев във фейсбук. Заглавията са на Клуб Z.

Коментари

Емил Коцев's picture
Емил Коцев
Емил Коцев

По-внимателно, г-н Кънев!

По-внимателно, г-н Кънев! Да, наистина компенсациите са недостатъчни, но и г-н Посерко Плашорков също е принуден да работи при недостиг на празни чекмеджета.
Iliya Popov's picture
Iliya Popov
iliya

От една страна едни реват, че

От една страна едни реват, че правителството харчело много пари, от друга такива като Р.Кънев реват, че парите били малко! Такава публикация не трябва да се пуска без коментар от другата страна, т.е .финансовия министър например.

Е, проблемът е, че не се

Е, проблемът е, че не се дават пари там, където са необходими. За строеж на магистрали по надути цени има пари, но за преки плащания към бизнеса - не!

:)

Свиквай, Илия. На Радев харчовете му са много, на Радан - малко. А са от отбора на путинките и двамата. Стар прийом на КГБ и ДС.
Чичо Форий

Малей!

Раданчо..... лее мозък!
Иван  Панов's picture
Иван Панов
Ванко Американчето

Еееее

Беше ми домъчняло за тоя сладур, Мишока изпълзя от дупката и ни светна по световните проблеми много компетентно. Ама е сладур Раданчо.
Десебар Бойкикев's picture
Десебар Бойкикев
Десебарка

Директива на Коминтерна

Яко плащане и дори "при "разхлабване" на мерките да бъдат насърчени заведения да останат доброволно затворени", а персоналът да вее гащи под опашката на коня за кефа на Бокикев и Рада Глибоката. На такава болшевишка стратегия би завидял и Ленин. Момчето си беше смахнато отпреди, но вече в Брюксел съвсем изтрещя.
Чичо Форий

Сега сериозно.

Проблема на малкото пари за заведения е, че те се определят на база отчетени обороти преди година. При положение че кръчма с 5-8 човека персонал е отчитала 3-5000 лв оборот на месец в НАП... сега дали 20-50-80% от оборота ще им подари ББойко не ги спасява. А има заведения които са отчитали 500 лв месечен оборот! Същото е с доходите, осигуряван на 400 лв и сега.... по 24 лв., а само цигарите са му 12 лв на ден. Осигуряваните на пълна заплата, сега на борсата си взимат нормални обезщетения. Лъжите и измамите на кръчмарите сега се връща като бумеранг на тяхната глава!

интереснооо

От Фейсбук профила на адвокат Станислав Станев Да питам другарите Кънев (Радан), Алибегов и т.н. едни неща... Има ли заведения, които са крали от държавата, като не са отчитали обороти или всеки месец са регистрирали нова фирма, за да не минат по ДДС? Има ли заведения, които са ограбвали служителите си, като не са им внасяли осигуровките? Има ли заведения, които са вземали нелегален алкохол, за да не плащат акцизи? Смятате ли, че такива заведения трябва да получат помощи от парите на данъкоплатците, които са били честни да си плащат данъците? Ако не смятате, имате ли критерии, по които да отделите коректните от тарикатите. И ако да, може ли да ни ги посочите? И ... предвиждате и препоръчвате ли мерки, които ще дават защита на коректните срещу нелоялната конкуренция на некоректните?

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.