Европейската комисия препоръча днес на държавите членки да затегнат ограниченията върху пътуванията вътре в Европейския съюз и върху влизането в него заради по-заразните щамове коронавируса и увеличеното му разпространение в някои държави от съюза.

За да влязат в сила, тези препоръки трябва да бъдат одобрени от Съвета на ЕС, в който са представени правителствата на 27-те. Препоръките не обвързват със задължения държавите членки, в чиято изключителна компетентност е да вземат решения в посочените области, а се опитват да координират действията им, така че да не се нарушава функционирането на единния пазар на ЕС и минимално да се вреди на свободата на движение в него.

В изпълнение на решение на съюзна среща на върха миналата седмица Комисията въвежда нов тъмночервен цвят за обозначаване на най-опасните в епидемиологично отношение зони на картата на ЕС. В тях попадат териториите, където са установени повече от 500 нови случая на 100 хиляди души за две седмици, съобщи днес на пресконференция комисарят по правосъдието Дидие Рейндерс. Съществуващите досега зони са зелена, оранжева, червена и сива. Те, както и тъмночервената, не съвпадат с националните граници.

В тъмночервените зони в момента попадат почти цяла Испания и части от Португалия, Италия, Франция и скандинавските страни.

Комисията препоръчва държавите членки "силно да обезкуражат" несъществените пътувания към и от тези зони, докато епидемиологичната обстановка в тях не се подобри съществено. Идващите от тези зони задължително да се тестват предварително и да бъдат карантинирани при пристигането си, гласи препоръката.

Държавите членки и досега изискват тестове и от пристигащите от червени, оранжеви и сиви зони. Комисията им препоръчва да осигурят възможност за своите граждани, които пристигат от такива зони да се изследват веднага при пристигането си.

Като се позовава на данни от Европейския център за контрол на болестите, Комисията препоръчва държавите да засилят нефармацевтичните мерки като заповеди за оставане у дома, временно затваряне на някои бизнеси, особено в местата отбелязани като "тъмночервени", да засилят тестването и проследяването на случаите на COVID-19 както и секвенирането им, за да събират информация за разпространението на новите по-заразни варианти на коронавируса. 

Препоръката допуска изключения от изискванията за тестуване и карантина за жителите на гранични райони, които често пътуват до съседна държава членка за да работят там или по семенйни причини и за водачите в международния транспорт, които имат ограничени контаккти с населението.

Ще се отнася до страните извън ЕС, Комисията препоръчва държавите членки "силно да обезкуражат пристиганията" оттам и въведат задължителни отрицателни PCR тестове, взети 72 часа преди отпътуването и евентуална карантина до 14 дни след пристигането, каза комисарката по вътрешните работи Илва Йохансон. Комисията препоръчва гражданите на ЕС и дългосрочно пребиваващите в него да имат възможността да се изследват в момента на пристигане. 

Държавите членки трябва да изискват от хората, влизащи в ЕС от трети страни да представят формуляр за местоположението на пътника (Passenger Locator Form - PLF), който съдържа маршрута и местата на пребиваване и позволява движението им да бъде проследявано. Комисията от декември досега призовава да бъде въведен такъв единен европейски формуляр, на "поради проблеми в правната основа" досега той не е създаден, обясни Йохансон.