Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Законодателната практика на ГЕРБ да се пробутват всякакви изменения в правния мир през преходните и заключителни разпоредби на законопроекти, нямащи никакво, ама никакво отношение към съответната тема, завзема нови висини. По правило въпросните преходни и заключителни разпоредби би следвало да се използват, за да се синхронизира законодателството, когато промените в даден акт водят със себе си до изменения в друг.

Не и според управляващите от ГЕРБ. Сега шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова и още няколко нейни съпартийци депутати са решили, че е много подходящо да "пипнат" едни срокове в Закона за хазарта. Но не чрез нормалния законодателен механизъм - като се внесе законопроект за изменение на Закона за хазарта, който, както е по конституция, да се гласува на две четения. А като се добавят 2-3 текста между двете четения на промените в  т. нар. извънреден закон, приет заради пандемията, който сега е в дневния ред на Народното събрание, за да се намери вариант как избирателите, поставени под карантина към датата на парламентарните избори на 4 април, да не бъдат лишени от правото си на вот. 

Менда Стоянова и компания искат Националната агенция по приходите (НАП), която бе натоварена да се занимава с издаване, удължаване и изменения на лицензи за хазарт, да получи 3 месеца отсрочка, за да довърши преписки, започнати от закритата Държавна комисия по хазарта, или такива, постъпили след август 2020 г. От лятото на миналата година са в сила новите правила и правомощията на НАП в хазарта. Според депутатите дадените първоначално 6 месеца явно не са стигнали на данъчната администрация да се справи и преписките са "текущи". Според вносителите на предложената "по другия начин" поправка всъщност тя е в интерес на кандидатствалите за удължаване или издаване на нов хазартен лиценз, които са в процедура. 

Второто, което искат от ГЕРБ, е до произнасяне на НАП по текущи преписки за лицензи да важи за такива, които са изтекли сред 1 януари 2020 г. 

По същество за изборните правила нови предложения от депутатите няма. Срокът за редакции по правилата за провеждане на избори в извънредна епидемична обстановка изтича във вторник - 26 януари.

Коментари

 's picture

Бобо

Герберащината

Сватя Менда и законодателство, че това си е оксиморон от всякъде. Всичкото е някъде да се направи някоя далаверка, да се краднат едни кинти, да ги приберат в едни чекмеджета....

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.