Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Специализираната прокуратура е привлякла като обвиняем свой колега от Районна прокуратура - Ямбол, за престъпление по служба. Става въпрос за бившия районен прокурор на гр. Елхово.

Според информацията той върнал на чужд гражданин неправомерно кола, задържана на границата ни през 2016 г. Същото МПС се издирвало по Шенгенската информационна система от германска застрахователна компания.

"Освен това магистратът нарушил и принципа на случайния избор на наблюдаващ прокурор, като с писмена резолюция възложил сам на себе си разследването", пишат днес от държавното обвинение.

Става ясно още, че Иван Гешев е внесъл до прокурорската колегия искане за временно отстраняване на магистрата.

Делата за т. нар. висока корупция, вкючително тези срещу магистрати, бяха преместени с промени в НПК от сегашното парламентарно мнозинство от СГС в Специализирания съд. Това стана от 5 ноември 2017 г., когато Иван Гешев бе шеф на спецпрокуратурата, а после и ресорен зам. главен прокурор. 

Ето и цялото съобщение на прокуратурата:

Специализираната прокуратура привлече в качеството на обвиняем действащ прокурор за длъжностно престъпление

Специализираната прокуратура привлече към наказателна отговорност прокурор от Районна прокуратура-Ямбол за извършено от него престъпление по служба.

Магистратът е обвинен за това, че на 29.05.2018 г., в качеството си на длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение – по това време административен ръководител, районен прокурор на гр. Елхово, изготвил постановление за връщане на веществено доказателство - автомобил, в нарушение на служебните си задължения.

Автомобилът е бил върнат на неправоимащо лице – чужд гражданин. През 2016 г. колата е била задържана от служители на ГПУ-Елхово, тъй като е била обявена за издирване в Шенгенската информационна система от германска застрахователна компания. Освен това магистратът нарушил и принципа на случайния избор на наблюдаващ прокурор, като с писмена резолюция възложил сам на себе си разследването по образуваното през 2016 г. досъдебно производство в Районна прокуратура-Елхово.

Днес, 26 януари 2021 г., главният прокурор на Република България внесе във Висшия съдебен съвет искане за временно отстраняване от длъжност на обвинения.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.