Китайският техногигант Huawei обмисля продаването на основните си флагмани - сериите смартфони P и Mate, съобщи Ройтерс. Компанията преговаряла с консорциум, подкрепен от Шанхай още от миналия септември.

"Няма стойност в тези слухове. Huawei няма такива планове", коментира говорител на компанията пред агенцията.

Същата обаче бе и позицията им при слуховете за продажбата на бранда Honor - които се оказаха верни.

Huawei до момента понасяше добре щетите от американските санкции, наложени на компанията заради твърденията, че тя е инструмент на Китайската комунистическа партия и заплаха за националната сигурност на САЩ. Въпреки ограниченията от Google и загубения достъп до Play Store, компанията бе сред най-добрите в продажбите на смартфони през 2020 г. 

Затова помогнаха и последните модели P40 Pro и Mate 40, които бяха с прекрасни камери, мощни и красиви устройства на сравнително достъпни цени - в сравнения с топ моделите на iPhone и Samsung, основните им конкуренти.

Но последният ефект от санкциите - загубата на възможността да произвеждат собствени чипове, след като партньорът им TSMC спря работа с тях, защото работи и с американски компоненти - може да се окаже последният пирон в ковчега на двете серии. Най-новият Honor, излязъл след продажбата на този бранд, е с второразрядните чипове на MediaTek.

Възможен шанс двата бранда да останат на Huawei е разработката на нови чипове с ARM - ако този проект се окаже успешен, продажбата може да се отмени. 

От друга страна, новият Honor се продава вече и в Европа и САЩ с достъп до магазина за приложения на Google - това, което възпираше много потребители да купят последните два модела от P и Mate сериите.