Властите в Палермо са разпоредили задържането на 16 души, обвинени в ред тежки престъпления като мафиотско сдружаване, опити за убийства, изнудване, причиняване на материални щети и незаконно притежание на оръжие. Карабинерите оценяват операцията като "сериозен удар" върху сицилианската мафия, известна като Коза ностра, пише днес в. "Стампа".

Разследващите са установили опити на местния мафиотски бос Джузепе Кузимано да сложи ръка върху разпространението на хранителни помощи за бедните по време на локдауна заради COVID-19.

Кузимано е главатар на Коза ностра в бедняшкия северен квартал на Палермо, известен като ЗЕН (ZEN-Zona Espansione Nord).

Мафиотският рекет продължава да тормози предприемачи и търговци в Сицилия, пише вестникът. Разследването е установило 13 случая, в които изнудвачите са се опитвали да налагат приятелски бизнес в строителството, да събират откупи от местните търговци, които са заплашвали или чиято собственост са повреждали  или палели в случай на съпротива. Въпреки това пет от жертвите на рекета са избрали да докладват на властите.

Мафията е планирала и грабежи на превозвачи на пари и ценности, както и на бензиностанции. За целта е разполагала с автоматични бойни оръжия и пластични експлозиви.

Арестите са предотвратили и война за надмощие между банди в квартал на Палермо, която миналия септември е стигнала до улична престрелка посред бял ден, по чудо се е разминало без пострадали.