Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

3 700 000 декара да могат да бъдат изсичани само с одобрение от кмет на район или кметство, предвиждат промени, внесени от ВМРО.

Всъщност партньорите на ГЕРБ в управлението ползват тяхната "техника" за заобикаляне на едно четене - внасят допълнение в Закона за пчеларството между първо и второ четене, с което променят чрез Заключителни разпоредби Закона за селскостопанското имущество. Допълнението естествено няма нищо общо с първоначалната цел на законопроекта.

Депутатът от ВМРО Александър Сабанов прави две на пръв поглед дребни промени в чл. 32, ал. 2 и 3 от ЗСИ, който определя реда, по който се разрешава отсичането и изкореняването на овощни и горски дървета и лози в селскостопанските земи. Досега законът гласи, че кметът на района или кметството може да даде разрешение за премахването до 5 дървета и на лозя до 1 декар.

За отсичане на по-голям брой дървета трябва разрешение от началника на управление "Земеделие" към общинската администрация. Проектът на Сабанов маха "до 5", "отсичане" и "на по-голям брой дървета", с което алинеите ще изглеждат така:

(2) (Доп. - ДВ, бр. 35 от 1979 г., изм. - ДВ, бр. 65 от 1995 г.) Разрешение за отсичане и изкореняване на дървета и на лозя до 1 декар се дава от кмета на района или кметството въз основа на писмена молба и при наличие на уважителни причини.

(3) (Изм. - ДВ, бр. 65 от 1995 г.) Разрешение за отсичане и изкореняване на лозя над 1 декар се дава от началника на управление "Земеделие" при общинската администрация въз основа на писмена молба и при наличие на крайно уважителни причини.

Това означава, че на практика всеки кмет може да разреши по своя преценка, без допитване и експертна оценка, пълно отсичане на 1 декар гора. 

Към предложението няма приложени мотиви.

Според екоинициативата "Зелени закони" това заплашва близо 3,7 млн. декара, или над 10% от всички български гори. Близо една трета от тях са над 50-годишни. В някои райони това са над 50% от местните горски площи. 

"Отсичането на гори и на отделни дървета в горите може да се разрешава единствено от специалистите с лесовъдско образование по реда на Закона за горите и при спазване на съответните процедури по Закона за биологичното разнообразие (ЗБР) и Закона за опазване на околната среда (ЗООС)", отбелязват от инициативата.

Според тях около 2,4 млн. декара от тези гори са общинска собственост, което е мотивация за кметовете, вместо да искат прехвърлянето им в горски територии по Закона за горите, да дават разрешения за изсичането им с цел бърза печалба от дърводобив. И получаване на евросубсидии за почистване на земеделски земи. Това може да доведе не само до изсичане на стотици хиляди декари, но и до наказателни процедури от ЕК заради нарушаване на екодирективите.

Коментари

 's picture

Бобо

ВМРОто

След безконтролното продаване на паспорти идва безконтролната сеч, ей туй са питриотите, същата крадлива сган като колегите им от ГЕРБ, гласувайте за тази измет и после не се чудете, че живеете в кочина.

....

Това никак не е ОК. Явно пак някой солидно е лобирал за тези поправки. Сечта трябва да е доста рестриктивна.

Това "допълнение" няма нищо общо с първоначалната цел на закона

Този факт прави цялто това действие не само неправилно, но и престъпно!
Васил ...'s picture
Васил ...
vatan06

Last minute robbery!

Last minute robbery!
Емил Коцев's picture
Емил Коцев
Емил Коцев

Просто е!

Просто е! От ЕС изловиха лумпените на ВМРО, че търгашат български паспорти и сега чекмеджето на баш-лумпена Била пликче трябва да се тъпче по нов иновативен начин!

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.