България е поръчала достатъчен брой ваксини - фактът, че в момента имаме малко, се дължи единствено на договорките, които Европейската комисия е сключила с компаниите доставчици. Подходили сме консервативно и пазим вторите дози за вече получилите първа, до края на годината можем да поставим препарата на 4,5 милиона граждани, или на 70% от всички жители на страната. 

Това заяви днес пред Нова здравният министър проф. Костадин Ангелов в пространно интервю за пандемията и как се справяме с нея. 

Ангелов коментира публикации от европейските медии, които показват, че ако ваксинирането в България продължава с тези темпове, страната ни ще е ваксинирала всичките си граждани чак през 2040 година. Сравнението с всички други държави от ЕС, а и с наши съседи, които не са част от блока, показват, че изоставаме драматично. 

Според здравния министър обаче тези сравнения нямат никакъв смисъл към момента. Поставяли се всички ваксини в зависимост от това в коя фаза на процеса се намираме. 

"Всяка ваксина, която дойде в България, веднага се поставя на желаещите български граждани, които са в съответната фаза. Колкото ваксини дойдат, толкова се поставят. Няма смисъл да се правят сравнения с други държави."

"Толкова са договорени към момента и те не се договарят между България и фирмите, а между тях и Европейската комисия. Народното събрание даде мандат на ЕК да преговаря от наше име", обяви той. 

После допълни, че България е избрала консервативен вариант на ваксинация, според който запазва вторите дози на ваксината за хората, които са получили първата, а не инжектира всички получени дози. Оттам идвало и разминаването за получения брой ваксини и реално ваксинираните към момента. 

Освен това ваксините, които пристигат в България, категоричен е Ангелов, са също толкова, колкото и в другите държави. Нямало изследвания, които да потвърждават твърдението, че след поставянето само на една доза се постига 80% имунитет.

България е поръчала общо 12 милиона дози, които ще пристигнат. Причината да поръчаме най-много на AstraZeneca е, че тази компания първа е сключила договор с ЕК, въпреки че още няма формално одобрение от регулаторите на блока. Така били и другите държави в ЕС. Направи впечатление, че Ангелов нито веднъж не спомена името на компанията, а я наричаше "оксфордската ваксина".  

Той заяви, че ще имаме по 3 млн. ваксини от всички варианти, одобрени до момента, и именно от тези сметки се е водило правителството. 

Ангелов гарантира, че до края на годината ще можем да имунизираме 4,5 млн. български граждани, стига те да искат да си поставят препарата. Това са около 70% от всички граждани - критичното число, важно за достигането на колективен имунитет. 

Масовата ваксинация пък можела да започне още от края на март.

За ресторантьорите: За какво е този протест? За проявен разум ли? 

Министърът отговаря и на въпроси по другата актуална тема - вчерашния скандал след срещата с ресторантьорите и предстоящия протест на част от тях. Припомняме, че Ангелов се видя с представители на една асоциация, след което обяви, че ресторантите и заведенията ще отворят на първи март. Веднага след това обаче организациите около Ричард Алибегов обявиха, че не са участвали в срещата и не приемат тази дата и искат отваряне на първи февруари. Днес предстои протест. 

"Озадачен съм от насрочения протест на ресторантьорите. Преди седмица имахме среща с двете асоциации, които организират днешното недоволство. На нея повече от 3 часа говорихме за техните проблеми. Основният им проблем, който изтъкнаха, е, че има забавени плащания. Поканих моите колеги - министъра на труда и социалната политика Деница Сачева, министъра на икономиката г-н Борисов, вицепремиера г-жа Николова. Уверихме колегите от асоциациите, че до края на този месец те ще си получат парите. Това вече се случва. Вчера разбрах, че днес ще протестират. Не мога да разбера логиката на протеста. Протестират за какво? – за проявен разум ли? А ако проявя безразсъдство? Ако за разума ми искат оставката, за безразсъдството какво ще ми поискат?", попита Ангелов. 

И допълни, че днешният протест му приличал на уличен бой - "този, който посяга пръв, е този, който няма повече аргументи".