Формула 5+2 за предстоящите парламентарни избори – пет сигурни формации в следващото Народно събрание и две с реални шансове за представителство. ГЕРБ задържа преднината си от малко под 3% пред основния си опонент. Партията на  Слави Трифонов е спряла ръста на подкрепата си.

Това показват данните от национално представително изследване на "Тренд", което е проведено сред 1008 души между 12-19 януари т. г., по поръчка на "24 часа".

Два месеца и половина преди редовните парламентарни избори структурата на електоралните нагласи сред гласуващите няма съществена промяна.

Дистанцията между първите две партии се запазва, макар и крехка, отбелязват от "Тренд". Партията на Трифонов „Има такъв народ“ е спряла ръста на подкрепа от миналата година, но продължава да задържа третата позиция след ГЕРБ и БСП.

Пет формации са сигурни участници в следващото Народно събрание – ГЕРБ (27,6%), БСП (24,9%), „Има такъв народ“ (11,8%), ДПС (10,3%) и "Демократична България" (6%). "Изправи се.БГ" на Мая Манолова и Отровното трио (за които все още не е ясно как ще се явяват на изборите) с 4,1% и "Обединени патриоти" (ВМРО-НФСБ, ако приемем, че този формат се запази) с 4% от заявилите, че ще гласуват на предстоящите редовни парламентарни избори, имат реални шансове да прекрачат 4-процентната бариера, смятат от "Тренд".  

Народното събрание и правителството завършват своя мандат с ниски нива на подкрепа за своята работа, но не се забелязва негативна тенденция през последните месеци. Положителната оценка за работата на парламента през януари е 17%, докато отрицателната е 71%.

Президентът е близо, но под 50-процентната подкрепа. 47% са положителна оценка за неговата работа, има известен спад от в негативните оценки - от 38% през декември на 35 на сто през януари.

Правителството не успява да възстанови стойностите на подкрепа отпреди летните протести. Втората вълна на COVID-19 стабилизира негативния тренд и през последните два месеца 23% дават положителна оценка на работата на правителството, а 64% отрицателна, отбелязват от "Тренд".