Осъждани лица, които обаче са реабилитирани, ще могат да участват в ръководството на частни охранителни фирми. Това реши парламентът с промени в Закона за частната охранителна дейност, приети на първо четене. Законопроектът е внесен от ГЕРБ. 77 депутати гласуваха "за", 25 "против", а двама се въздържаха.

Със законопроекта се дава възможност частните охранителни фирми да превъзлагат дейности и да използват подизпълнители.  С промените от видовете частна охранителна дейност отпадат дейностите по охрана на селскостопанско имущество и недвижими имоти.

Законопроектът бе защитен от депутата от ГЕРБ Маноил Манев. Той обясни, че промените се обсъждат от година и половина и са проведени повече от 15 срещи с целия бранш, включително с представители на органите на реда.

"В целия бизнес в България е възможно да наемаш други фирми, да правиш договори с други фирми, за да правят определени неща по един договор. В случая говорим за следното: вземаме един обект да го строим и трябва да го охранява със СОТ и жива охрана. Това се случва в едно малко населено място, в което фирмата по СОТ е една, фирмата, която разполага с друга охрана е друга. Тези двете фирми не могат да сключат съвместно договори, за да работят съвместно на обекта", обясни Манев.

Той коментира и темата за реабилитацията.

"Нито един охранитител, който е на терен  и който контактува с гражданите и пази имущество и който изобщо сключва договор да работи в охранителния бранш, няма право да го прави дори ако е само с криминална регистрация. Така се прави. Никой няма право да извършва охранителна дейност, ако има дори криминална регистрация", заяви Манев.

Според него е дебатиран въпросът дали собствениците на капитала могат да бъдат такива след като са реабилитирани. Манев изтъкна, че ГЕРБ са готови да оттеглят точката за реабилитираните.

Депутатът от БСП Иван Иванов заяви, че в навечерието на избори управляващите разрешават на криминалния контингент да развива частна охранителна дейност. Той настоя законопроектът да бъде отхвърлен и го определи като скандален.

"Прави впечатление, че както в началото на мандата, така и в края на мандата на това Народно събрание се прави опит да се прекарат едни и същи закони. Имам предвид Закона за частната охранителна дейност. В началото на 44-ото НС започнахме именно с този закон с куп спорни поправки, които приключиха в Конституционния съд. За моя голяма изненада в края на мандата на това Народно събрание влизаотново същия закон с отново куп спорни поправки", каза Иванов.

Според него буди недоумение защо накрая на мандата се опитват да се уредят един куп частно-правни интереси, които са спорни. 

"На първо място да се разреши в дейността на частните охранителни фирми да се използват подизпълнители. В голямата си част тези охранителни фирми изпълняват договори към държавата. Буди притеснение, че ще се направи едно концентрации съществуват съмненията в много сериозен лобизъм. Да се активизират различни структури от бранша да помагат на една или друга политическа сила, също би могло да се счита за сериозен стимул за промяна в този закон. Най-малкото е нередно в този последен момент на работа на Народното събрание да се занимаваме с текстове, които през годините биха могли да бъдат уредени, дискутирани", заяви Иванов.

И допълни:

"Черешката на тортата е едно предложение на колегите от ГЕРБ да могат да бъдат управители на фирми, занимаващи се с частна охранителна дейност осъждани лица. По цялата палитра на Наказателния кодекс има куп присъди. В навечерието на избори вие разрешавате на криминалния контингент да развива частна охранителна дейност. Това е меко казано скандално".

Ахмед Ахмедов от ДПС заяви, че това е лобистки законопроект, пореден такъв от страна на ГЕРБ и движението няма да го подкрепи. 

"Ние сме категорично против в охранителната дейност да се допуска подизпълнение. Това е една лоша практика", заяви още Ахмедов.

Според него това ще доведе до унищожаване на малките фирми с такава дейност.