Сан Франциско ще преименува 44 от 121 училища в огръга, за да го "прочисти" от прослава на известни личности, за които се смята, че са били свързани с расизма, сексизма или с робството, пише днес "Ню Йорк таймс".

Между цензурираните ще бъдат дори първият президент на САЩ Джордж Вашингтон (който е притежавал роби) и Ейбрахам Линкълн, президентът, започнал и спечелил Гражданската война (1861-1866 г.), която е запазила целостта на САЩ, довела е до премахването на робството и е положила основите на американската нация.

От списъка отпадaт и имената на съвременни политици, като например демократката Дайан Файнстайн, най-възрастната в момента сенаторка в САЩ, която е известна с центристките си и прогресистки позиции.

Решението е на Училищното настоятелство на Сан Франциско. Преди три години то е създало комисия, включваща учители, ученици и свои членове, която да се занимае с преименуването на училищата и да "осъди всички символи на бялото превъзходство и расизма", казва пред вестника председателката му Габриела Лопес.

Комисията е описала критерии, че дадено училище трябва да се преименува, които са следните: личността, чието име носи учебното заведение, "да е участвала в подчиняването и поробването на човешки същества; или да е потискала жени и да е пречела на обществения напредък; или действията ѝ да са довели до геноцид, или по друг начин значително да е намалила възможностите  на хора (да упражняват) правото си на живот, свобода и преследване на щастието”.

"Ню Йорк таймс" цитира граждани, които смятат, че насред коронавирусната пандемия американското образование има по-спешни проблеми от това да преименува училищата.

Кметът на града Ландън Брийд заявява: “Това, което не мога да разбера, е защо Училищното настоятелство подкрепя план тези училища да бъдат преименувани до април, когато няма план децата ни да се върнат в класните стаи дотогава."

Лопес обаче смята, че нищо не пречи на настоятелството да се бори с расизма и с пандемията едновременно.

То е изчислило, че преименуването ще струва по 10 000 долара на училище, тъй като трябва да бъдат премахнати стенни пана, за които е преценено, че са оскърбителни за чернокожите и за коренното население на Америка. Има спор дали тези пари не могат да бъдат изразходвани по-полезно и дали паната могат да бъдат само скрити, вместо да ги разрушават.

Комисията е намерила Вашингтон за неподходящ за училищен патрон, защото през 56 години от живота си е притежавал роби. Той обаче често е говорел против робството и в завещанието си от 1799 г. е освободил всичките си роби. Линкълн е дисквалифициран за това, че е позволил военен съд да осъди на смърт над 300 коренни жители на Америка в Минесота по обвинение, че са нападнали бели заселници. Линкълн е успял да намали смъртните присъди до 38, изтъквайки липса на доказателства. Осъдените са били обесени и това е останало в историята като най-голямата масова екзекуция в САЩ.

Прегрешението на Файнстайн, бивша кметица на Сан Франциско, е, че по време на мандата си е позволила пред градската управа да бъде възстановено знамето на Конфедерацията (робовладелските щати през Гражданската война), след като вандали са го осквернили.