AstraZeneca трябва „да положи всички разумни усилия“, за да произведе първоначалните европейски дози от ваксината срещу COVID-19 за разпределение в рамките на ЕС, както и да ги осигури до местата за разпределение, след като получи разрешително от пазара.

Това се казва в огласения днес договор между Еврокомисията и британско-шведското дружество. Той е одобрен от Еврокомисията след разговори със страните членки на 14 август 2020 г. и е взязъл в сила на 27 август.

Договорът бе публикуван по настояване на ЕК. От AstraZeneca обаче цензурираха цели страници от документа, като се позоваха на тяхната конфиденциалност. Така не става ясно нито каква е цената на поръчката, нито какъв е графикът на доставките.

Според договора всички страни членки могат да закупят 300 милиона дози от ваксината на AstraZeneca с възможност за придобиване на допълнителни 100 милиона. Те трябва да бъдат разпределени според процента на населението.

Документът позволява също така на страните от ЕС да дарят получените от тях дози на страни със средни и ниски доходи или да ги пренасочат към други европейски държави.

Новината идва часове преди очакваното одобрение, което Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) трябва да даде за излизането на пазара на британско-шведската ваксина.

Преди седмица пък от AstraZeneca обявиха, че ще намалят с 60 на сто първоначално планираните доставки за ЕС. От компанията се оправдаха, че подписаният с Брюксел договор не е задължение, а „всички разумни усилия“. И допълниха, че производствените мощности в момента са недостатъчни. Има обаче подозрения, че компанията пренасочва към трети страни, включително Великобритания, предназначени за Съюза ваксини.

Според източници от Брюксел спорът се задълбочава до такава степен, че може да се наложи да бъде отнесен до Съда на Европейския съюз (СЕС). Те смятат, че целта на Общността е да бъдат осигурени поръчаните дози.

Тяхната оценка е, че договорът предвижда AstraZeneca да разполага с първоначален запас от ваксини в деня, когато получи пазарен достъп.

Мнението на европейските експерти е, че понятието „всички разумни усилия“ предполага приложение на правното определение, т.е. да се направи всичко, което е в ръцете на производителя, доколкото ваксините се изготвят и със съдействието на други организации.

По думите им засега ЕС може да получава доставки само от един от четирите завода на AstraZeneca, посочени в договора.

Същевременно контрактът не предвижда неустойки при забавено изпълнение, допълниха специалистите.

Европейският регулатор одобри ваксината

Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) одобри днес следобед ваксината на AstraZeneca.

Препаратът е достатъчно ефективен, за да бъде използван от хора над 18-годишна възраст, съобщиха от регулатора.

По-късно формално одобрение за излизането на ваксината на пазара даде и Еврокомисията.

Лечението с AstraZeneca се извършва с две инжекции в разстояние между 4 и 12 седмици помежду им.  Най-често срещаните странични ефекти са леки и умерени болки.

Комбинираните резултати от 4 клинични изпитания във Великобритания, Бразилия и Южна Африка показали, че ваксината е безопадна при предотвратяването на COVID-19 у хора над 18 г. В проучванията участвали общо над 24 000 души. Едната половина били ваксинирани. На другата половина били направени контролни инжекции или фиктивно им била инжектирана друга ваксина, която не е срещу коронавируса. Пациентите не са знаели какво им е било сложено.

Брюксел въведе разрешения за износ извън ЕС

Еврокомисията въведе днес регламент, изискваща разрешение за износ на ваксини срещу COVID-19 извън ЕС, обявиха изпълнителният зам.-председател Валдис Домбровскис и комисарят по здравеопазването Стела Кириакиду.

Целта на мярката е да се гарантира навременен достъп до ваксини за всички граждани на ЕС и да се преодолее настоящата липса на прозрачност.

Регламентът бе приет по спешна процедура и публикуван днес. Той ще бъде в сила до 31 март с възможност за удължаване.

Тази схема се прилага само за износ от дружества, с които ЕК е сключила предварителни споразумения за закупуване.

Мярката няма да важи за общо 92 държави. Тава са страните от Европейската асоциация за свободна търговия – Исландия, Норвегия, Шейцария и Лихтенщайн, от Западните Балкани, от Източно партньорство, от Южно съседство, както и всички, покрити от механизма COVAX.