Стотици хора са арестувани при вчерашния военен преврат в Мианма, съобщи японската агенция Киодо, цитирана от БТА. Местни медии информират, че всички членове на управляващата партия Национална лига за демокрация, които са били в столицата Найпидо, били задържани. Мнозина от тях били там за новата сесия парламента, която трябваше да започне в понеделник вечерта. Техните съпруги били поставени под домашен арест.

Водачката на Национална лига за демокрация и фактически премиер Аун Сан Су Чжи беше поставена под домашен арест в столицата, но й разрешили да се разхожда отвреме на време в двора на къщата, съобщил партиен източник.

Сред другите задържани са партийни членове от етнически малцинства и виден филмов режисьор, който преди е бил арестуван от полицията заради критичен коментар във Фейсбук срещу военните.

Вчера военните отстраниха от постовете им 24 министри и заместник-министри и назначиха 11 нови. Девет от новоназначените министри са свързани с военните.

Партията на Су Чжи поиска днес от хунтата да я освободи и да признае резултатите от изборите миналия ноември, които тя спечели, предаде Ройтерс. Превратът беше посрещнат с масово осъждане в целия свят. САЩ заплашиха да възобновят санкциите си срещу Мианма, припомни агенцията. Според нейните информации до днес остава неизвестно къде се намира Су Чжи, която е носителка на Нобелова награда за мир.