Въоръжените сили на Мианма обявиха по собствената си телевизия, че поемат контрол над страната за една година, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Говорител на телевизионния канал "Миявади" цитира параграф от съставената от военните конституция, който позволява на армията да поема контрол по време на национално извънредно положение.

Говорителят каза, че причина военните да предприемат тези действия отчасти е това, че правителството не е реагирало на твърденията им за масови изборни измами на вота през ноември и че не е отложило изборите заради кризата с коронавируса.

Съобщенията бяха направени след дни на безпокойство от заплахата за военен преврат (отречена от военните), в деня, когато новият парламент трябваше да започне работа.

Арестуването на висши политически ръководители и прекъсването на комуникациите бяха първите признаци, че са задействани планове за завземане на властта. Телефонните връзки с Найпидо и интернет достъпът там бяха прекъснати. Няма връзка и с партията на задържаната премиерка Аун Сан Су Чжи.

Според новинарския интернет сайт "Иравади" освен Аун Сан Су Чжи и президентът Вин Мин, са арестувани също членове на Централния изпълнителен комитет на партията, депутати и членове на регионалните власти.

Седемдесет и пет годишната Аун Сан Су Чжи е най-влиятелният политик в страната си и стана неин ръководител, след като десетилетия наред води ненасилствена борба срещу военния режим.

Реакции

Британският премиер призова в Туитър арестуваните политици да бъдат освободени.

"Осъждам преврата и незаконното задържане на цивилни, включително Аун Сан Су Чжи, в Мианма. Вотът на народа трябва да бъде уважен и цивилните лидери пуснати на свобода", заяви той.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш порицава строго задържането на де факто цивилната ръководителка на тази страна в Югоизточна Азия Аун Сан Су Чжи и на други лидери. Той призовава военното командване на Мианма "да уважава волята на народа", каза неговият говорител Стефан Дюжарик.

"Тези развития представляват сериозен удар по демократичните реформи в страната", подчерта Дюжарик.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън също осъди военния преврат в Мианма.

Съединените щати изразяват "сериозно безпокойство и тревога" от съобщенията, че са били задържани представители на властите и на лидери на гражданското общество в страната, каза Блинкън. Той призова военното командване на Мианма "да освободи всички" тези хора "и да уважава волята на народа на Мианма, изразена на демократичните избори на 8 ноември".

"Съединените щати стоят редом до народа на Мианма в неговите аспирации за демокрация, свобода, мир и развитие", подчерта Блинкън.

По-рано днес командващите армията на тази държава в Югоизточна Азия обявиха извънредно положение за една година и определиха за изпълняващ длъжността президент бившия генерал Минт Све. Контрол върху страната обаче де факто пое командващият въоръжените сили Мин Аун Хлаин.