Критикът на Кремъл Алексей Навални бе осъден на 3 години и половина затвор в колония при общ режим по делото "Ив Роше", съобщи РИА "Новости". Двете страни имат 10 дни за обжалване.

По данни на ТАСС опозиционерът ще изкара 2 години и половина в колония, тъй като ще му бъде приспадната годината, прекарана под домашен арест.

Достъпът до Червения площад в Москва беше ограничен "временно" малко преди произнасянето на присъдата. Мерките за сигурност бяха наложени заради очакваните протести. Само днес руската полиция е арестувала над 200 демонстранти.

По-рано на заседанието представител на руската Федерална служба за изпълнение на наказанията (ФСИН) поиска от московския съд да анулира условната присъда на Навални по дело за измама спрямо фирмата "Ив Роше", и тя да бъде заменена с ефективна от три и половина години лишаване от свобода при общ режим, предаде ТАСС.

Според ФСИН Навални системно нарушавал наложената му мярка за неотклонение - подписка, включително след изписването му от германската клиника, където опозиционерът се лекуваше след отравяне през миналия август.

Делото "Ив Роше"

През 2014 г. Алексей и неговият брат Олег бяха осъдени на първа инстанция за присвояването на около 540 000 долара от две руски фирми в периода 2008-2012 г. Една от предполагаемите засегнати компании е "Ив Роше Восток" - дъщерно дружество на световния лидер в производството на козметика "Ив Роше".

През октомври 2017 г. Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) оповести, че руските съдилища са постановили "произволни и явно неразумни" решения по случая.

Братята отричат обвиненията и настояват, че делото е политически мотивирано - отчасти като опит за превръщане на Олег в "заложник", който да бъде използван за изнудване на Алексей, за да се въздържа от политическата и антикорупционната си активност.

Въпреки критиките на ЕСПЧ Върховният съд на Русия потвърждава присъдата през април 2018 г.

Двамата са осъдени на 3 години и половина затвор, но присъдата на Алексей е отменена. И до днес Олег е зад решетките, като ще бъде освободен през юни.

Реакцията на София

Българската външна министърка Екатерина Захариева определи в туитър решението на руския съд за "напълно недопустимо" и припомни, че "правото на честен съдебен процес е неотменимо".

"Решението да се арестува Навални, след като бе лекуван в чужбина след опит за отравяне е напълно недопустимо. Призоваваме решенията на ЕСПЧ да бъдат уважавани, правото на честен съдебен процес е неотменимо".

Реакциите от Брюксел

Изказванията от ЕС не закъсняха.

„Осъждам най-решително присъдата срещу Алексей Навални. Призовавам Русия да спазва международните си ангажименти и да го освободи незабавно и безусловно“, написа в туитър председателката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен.

Негодуванието си изрази и председателят на Европейския съвет Шарл Мишел:

„Повтарям призива на ЕС Алексей Навални да бъде незабавно освободен. Ние не приемаме тази присъда – правосъдието не трябва да бъде политизирано. Протестиращите имат правото да демонстрират мирно и да изразяват на глас политическите си възгледи.“

Коментар на събитията направи и върховният представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел:

„Присъдата срещу Алексей Навални противоречи на международните ангажименти на Русия по отношение на върховенството на закона и основните свободи. Тя противоречи на решението на ЕСПЧ, който окачестви делото като произволно и неоснователно. Призовавам за незабавното му освобождаване“, заяви той.

Борел ще бъде на посещение в Москва от 4 до 6 февруари. Говорителят му Петер Стано отговори вчера на въпрос на Клуб Z, че пратеникът на ЕС проучва дали може да се срещне с опозиционера. Днес, часове преди оповестяването на съдебното решение, „гласът“ на европейската дипломация каза, че то ще бъде от ключова важност за планирането на визитата на Борел.

Реагира и Манфред Вебер – председателят на групата на Европейската народна партия (ЕНП) в Европарламента.

„Изключително сме обезпокоени за сигурността на Навални. След като не успяха да го отровят, руските власти просто го хвърлиха в затвора. Нищо не оправдава тази присъда. Очаквам ясно осъждане от страна на Жозеп Борел на този политически процес“, изтъкна той.