Италианският президент Серджо Матарела даде днес на бившия шеф на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги мандат да състави новото правителство на страната, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Драги (73 г.) ще се опита да формира технократски кабинет на националното единство, който да си осигури мнозинство в парламента. Задачата му ще бъде да преведе Италия през пандемията, от която страната бе тежко засегната - с близо 90 хиляди починали заради усложнения, свързани с коронавируса. Третата икономика в еврозоната освен това изпадна в най-дълбоката си рецесия от Втората световна война насам.

Срещата между Матарела и Драги продължи малко повече от час. Вчера държавният глава обяви намерението си да номинира финансиста за премиер, след като преговорите между политическите партии за намиране на ново парламентарно мнозинство не постигнаха успех.

Досегашният италиански премиер Джузепе Конте бе принуден да подаде оставка миналия месец, след като малката партия Италия вива на бившия министър-председател Матео Ренци оттегли подкрепата си за правителството, недоволна най-вече от неговите планове за изразходване на европейски фондове. В резултат кабинетът на Конте загуби парламентарното си мнозинство.

Драги носи прозвището Супер Марио. На 73-годишния финансист до голяма степен се приписва заслугата за спасяването на еврозоната от ръба на колапса през 2012 година, когато той обеща „да направи всичко необходимо„ за спасяването на единната европейска валута. Той като цяло изчезна от общественото внимание след края на мандата му начело на ЕЦБ през октомври 2019 година. През последните седмици обаче се заговори за него като възможен премиер предвид здравните, икономическите и политическите сътресения, през които Италия преминава.