Ако изборите бяха днес, в Народното събрание щяха да влязат шест политически формации.

Това сочат данните от национално представително проучване на „Маркет линкс“, проведено сред 1000 пълнолетни българи, в периода 23-31 януари, финансирано съвместно с бТВ.

За ГЕРБ биха гласували 17,3 процента от избирателите, за БСП – 15,3 на сто, а за „Има такъв народ“ на Слави Трифонов – 12,3 на сто. Следват ДПС със 7,6%, Демократична България – 5,4%  и „Изправи се.БГ“ на Мая Манолова – 4,5%. „Обединените патриоти“ вземат 2,9% от гласовете.

Досега повечето изследвания правят уговорката за пет политически сили в парламента и други две с шансове. Според данните на „Маркет линкс“ формацията на Манолова, която не е ясно точно в какъв формат ще се явява на изборите, минава 4-процентната бариера.

Преднината на ГЕРБ пред соцпартията е повече от 2 на сто.

„БСП страда от по-ниска мобилизация на своите симпатизанти, а при привържениците на ГЕРБ се наблюдава силна мобилизация. Останалите политически сили са без промяна“, коментира в сряда сутрин по бТВ социологът Добромир Живков от „Маркет линкс“.

Той отбеляза, че е много трудно да се коментира възможната коалиция след изборите. Слабата мобилизация на соцпартията може да се отрази на резултата ѝ и допълнително да затрудни създаването на коалиционно правителство, смята още Живков. 

Датата на изборите - 4 април, няма да повлияе съществено на избирателната активност, сочат още данните от изследването. Едва един процент от анкетираните казват, че епидемията от коронавируса ще ги възпрепятства да отидат да гласуват. Близо половината декларират, че нито датата, нито заплахата от вируса биха ги спрели да упражнят избирателните си права.

Наблюдава се същевременно масова подкрепа за алтернативните начини за гласуване. 86 на сто от участниците в изследването са „за“ машинен вот, 54 на сто одобряват дистанционно гласуване през интернет. 

„Засега не изглежда, че страхът от заразата ще бъде проблем за предстоящите избори. Свикнахме с мерките и се научихме как да се защитаваме и да пазим хората около нас“, отбеляза Живков.

Той все пак направи уговорката, че „това са нагласите, но не се знае какво ще стане на самите избори“.