Испанското правителство е отворено към идеята за употреба на руската ваксина срещу коронавируса „Спутник V“, след като тя бъде одобрена от европейските здравни служби, заяви днес испанската министърка на здравеопазването Каролина Дариас, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Дариас каза това в парламента, в отговор на депутатски въпрос дали правителството възнамерява да използва руската ваксина.

Здравната министърка уточни, че единственото условие за употребата на руската ваксина е тя да бъде одобрена от Европейската агенция за лекарствата. Дариас каза още, че целта на правителството е да ваксинира 70 процента от испанското население (47 милиона души) до края на лятото въпреки забавянето на доставките на ваксини.

Германската канцлерка Ангела Меркел вчера заяви, че е отворена към идеята за употребата в Европа на руската ваксина срещу COVID, предвид факта, че има данни за нейната ефективност.

„Всяка ваксина е добре дошла в Европейския съюз“, каза вчера Меркел в интервю с германската телевизия АРД. „Днес (вчера - б.р.) прочетохме добри данни също и за руската ваксина.“

Меркел добави, че наскоро е говорила за ваксината с руския президент Владимир Путин. 

Ваксината „Спутник V“ е ефективна на 91,6 процента срещу симптоматичните форми на COVID-19, става ясно от данни, публикувани вчера от медицинското издание „Лансет“ и потвърдени от независими експерти.

Руската ваксина срещу COVID-19 „Спутник V“ може да бъде допусната за употреба във Франция, ако отговаря на научните норми и европейските изисквания, заяви по-рано днес френският външен министър Жан-Ив Льо Дриан.