Директорът и основател на консервативната социална мрежа за микроблогинг „Парлър“ Джон Мейц заяви, че е бил отстранен от длъжност от управителния съвет, предадоха световните агенции.

„На 29 януари 2021 г. управителният съвет на „Парлър“, контролиран от Ребека Мърсър, реши да прекрати функциите ми на генерален директор", обяви Мейц в съобщение до служителите си, публикувано от американската дясноориентирана телевизия „Фокс бизнес“.

В сряда вечерта „Уолстрийт Джърнъл“ публикува изявление на Мейц, в което той твърди, че е срещнал „постоянна съпротива“ - „срещу моята визия за продукта, моята силна вяра в свободата на словото и възгледа ми за това как трябва да се управлява сайтът „Парлър“. Например застъпвах се за по-голяма стабилност на продукта и това, което вярвам, е по-ефективен подход към модерирането на съдържанието“.

Дан Бонгино, който е крайнодесен радиоводещ и съсобственик на социалната мрежа, потвърди пред Си Ен Ен новината за отстраняването на Мейц. 

„Аз и останалите съсобственици сме решително ангажирани да поддържаме свободата на словото на сайта“, каза той. „Мейц не е бял рицар в тази история.“

След размириците на 6 януари в Капитолия във Вашингтон, който бе щурмуван от поддръжници на бившия президент Доналд Тръмп, мрежата „Парлър“ бе буквално заличена от големите технологични компании. „Епъл“ и „Гугъл“ изтриха „Парлър“ от магазините си за приложения с мотива, че в социалната мрежа са отправяни призиви към насилие, без да бъдат изтрити от модераторите. След това „Амазон“ премахна „Парлър“ от сървърите си, с което бе спрян напълно достъпът до социалната мрежа.

Смята се, че тогава е възникнал разривът в отношенията между Мейц и собствениците на „Парлър“. Бонгино твърди, че след като е била изхвърлена от „Амазон Уеб Сървисес“, социалната мрежа е можело да бъде възстановена в рамките на една седмица, ако компанията просто се е съгласила с „всичките нелепи указания на „Епъл“ и просто се превърне в строго модериран сайт вляво от „Туитър“.

„Ние също не искаме да има боклук на нашия сайт, но ние сме сайт, защитаващ свободата на словото, и ще останем такъв", заяви той. „Ние се справяхме с проблема като джентълмени, но Джон реши да направи това публично достояние“, допълни той.

Мейц, който се самоопределя за либертарианец, основава „Парлър“ като алтернатива на популярните социални мрежи, но започва да привлича крайнодесни потребители, предимно поддръжници на Доналд Тръмп. Известни американски политици, които са приближени на бившия президент, като сенатора на Тексас Тед Круз рекламираха платформата, докато крайнодесни медийни фигури като Лора Лумър намериха убежище в „Парлър“, след като профилите им в други социални медии бяха изтрити.

По данни на „Парлър“ броят на потребителите надвишава 10 милиона.

Някои конгресмени призовават ФБР да разследва ролята на консервативната мрежа при организирането на щурма на Капитолия, като дават за пример заплахи към политици, които са били отправяни чрез платформата. Такива обвинения са отправяни и към фейсбук.