Крайнодясната мрежа Parler отново е онлайн, след като сайтът, популярен сред привържениците на бившия американски президент Доналд Тръмп, беше прекъснат за няколко седмици.

Parler де факто изчезна от интернет през януари, когато Amazon отказа да предостави техническа поддръжка на изчислителни облаци на сайта.

Технологичният гигант реши, че платформата не прави достатъчно, за да модерира съдържанието и да премахва подбудите към насилие, предаде "Вашингтон пост".

Делото по това решение тече, като по всичко личи, че Amazon са нарушили договора си с Parler, като не са им дали задължителните 30 дни предизвестие.

Сайтът не беше напълно функционален в понеделник и някои потребители съобщиха за технически проблеми.

"Предстои ни малко нестабилно пътуване през следващите ден-два, през последните няколко седмици свършихме много работа", обяви в понеделник главният технологичен директор на мрежата Александър Блеър.

Parler, който твърди, че е имал повече от 12 милиона потребители, когато бе блокиран, стана особено популярен сред поддръжниците на Тръмп и се превърна в говорилня за неоснователни твърдения за измами, след като републиканецът загуби изборите през ноември 2020 г. Преломната точка за много от партньорите да изтеглят техническата поддръжка настъпи след щурмуването на Капитолия в САЩ на 6 януари, когато потребителите на мрежата прославиха действията на тръмпистите.

Apple и Google премахнаха платформата от своите магазини за приложения, като по този начин отстраниха почти всички начини за новите потребители да го изтеглят. Компаниите се позоваха на отказа на крайнодясната мрежа да трие призивите за насилие.

Parler изглежда използва базираната в Лос Анджелис компания за облачен хостинг, наречена SkySilk, за да се върне онлайн. Хакери от Twitter, включително потребителят, който организира мащабно изрязване на публичните данни на Parler, когато падна офлайн, определиха SkySilk като реалният хост. Джон Джаксън, основател на хакерската група Sakura Samurai, потвърди техническите отпечатъци към SkySilk чрез публични записи.

SkySilk не е отговорила на искане за потвърждение.

Parler отдавна парадира с това, че представя на потребителите "свобода на словото" и редовно критикува гигантските социални медии, включително Twitter и Facebook, за прекомерното модериране на съдържанието. Миналото лято крайнодясната мрежа получи силен скок в потреблението, след като бе подкрепен от множество високопоставени потребители, включително сенаторът на Тексас Тед Круз. Поводът за това бе решението на Twitter да започне да отбелязва някои публикации на Тръмп като неверни.

Последният месец бе тежък за ръководството на Parler. След като беше изпратен офлайн, сайтът заведе дело срещу Amazon и започна да поддържа статична уеб страница, където публикува периодични актуализации за усилията си да се върне онлайн.

На 4 февруари бордът на директорите, който включва милиардерката и мегадарителка на Републиканската партия Ребека Мърсър, уволни главния изпълнителен директор и съосновател Джон Мейц. Той разказа пред "Аксиос", че се е надявал Parler да възприеме по-автоматизирано модериране, което големите сайтове в социалните медии използват, за да наложат своите политики.

[[nid:108744]]

Сега крайнодясната мрежа се ръководи от временния главен изпълнителен директор Марк Меклер, който е съосновател на организацията Tea Party Patriots. Тя бе сред 11-те групи, участвали в митинга пред Капитолия на 6 януари под името "Марша за спасението на Америка". 

"Ние се ангажираме да продължим да изпълняваме ролята си на водеща платформа за свобода на словото, суверенитета на данните и гражданския дискурс", обяви Меклер в Parler този понеделник.