Резкият завой „на запад“ на българското правителство в областта на ядрената енергетика днес достигна нов етап. България е подписала договор със шведското подразделение на американската компания „Уестингхаус“ за лицензиране и внедряване на алтернативен тип ядрено гориво за блок 5 на АЕЦ „Козлодуй“. 

В срещата по подписването са участвали премиерът Бойко Борисов, министърът на енергетиката Теменужка Петкова, вицепрезидентът и управляващ директор на „Уестингхаус Електрик Швеция“ Азис Даг, посланикът на САЩ у нас Херо Мустафа и посланикът на Кралство Швеция Катарина Рангнит.

„Договорът поставя началото на втория етап от процеса по лицензиране на ядрено гориво за 5-и блок на АЕЦ „Козлодуй“ в изпълнение на програмата за диверсификация на доставките на свежо ядрено гориво. Процедурата по лицензиране на алтернативно ядрено гориво у нас се реализира със съвместната работа на експерти с доказан опит в областта на ядрената енергетиката от България, САЩ и Швеция“, съобщават днес тържествено от правителствената информационна служба.

Впечатление прави, че в своето слово премиерът Борисов за пореден път е подчертал, че България смята да изгради нови 7-и и дори 8-и блок на съществуващата вече ядрена централа в Козлодуй, защото това било „изключително важно за България, тъй като страната ни държи на ядрената енергетика, която е включена в Зелената сделка на ЕС и има опит в сферата“. 

Припомняме, че позабравената идея за нови мощности в Козлодуй се появи, след като в София кацна американски енергиен представител на Държавния департамент, който заяви, че САЩ не подкрепят нова централа в „Белене“ и смятат, че за България е по-добре да изгради нови мощности в Козлодуй. Буквално дни по-късно премиерът се появи там при една от редовните си разходки с джипа и обяви плановете. 

Неотдавна пък правителството одобри доклад, според който за новия седми блок може да се използва вече доставено руско оборудване от проекта „Белене“. За спиране на втората атомна централа обаче правителството не говори. Днес нито Борисов, нито Теменужка Петкова са споменали дори дума за АЕЦ „Белене“.

"Започнахме с диверсификацията на изтребителната ни авиация, с новите самолети F-16 блок 70. Минахме през закупуването на 20% от терминала за втечнен газ в Александруполис и финансирахме изграждането на интерконектора с Гърция, който тази година ще бъде готов (той трябваше да бъде готов още миналата, бави се вече 11 години по необясними причини, за разлика от изключителното бързане по втората тръба на „Турски поток“, наричана от властта у нас „Балкански поток“ - б.р.). По инициативата „Три морета“ напредваме много бързо относно разширяването на газовото хранилище „Чирен“, което заедно с газовата връзка с Гърция ще осигури доставка и възможност за съхранение на втечнен природен газ", продължава словото на премиера Борисов.

Вицепрезидентът и управляващ директор на „Уестингхаус Електрик Швеция“ Азис Даг пък изразил задоволство от партньорството с екипа на АЕЦ „Козлодуй“. 

„Това ще бъде истинско партньорство между нашите две дружества, за да можем да гарантираме доставките на гориво в бъдеще, които да осигурят енергийната диверсификация в България“, заяви Азис Даг.

Днес министърът на енергетиката Теменужка Петкова отбелязва, че с подписването на днешния договор процесът по пълна диверсификация на доставките на свежо ядрено гориво за България ставал необратим. 

„По този начин и ние като правителство изпълняваме един от основните си ангажименти и приоритети в енергетиката – именно диверсификация на енергийните ресурси“, заяви Петкова.

Посланикът на САЩ у нас Херо Мустафа е посочила, че днешната стъпка увенчава с успех многогодишна работа в посока постигане на следващо равнище на диверсификация. 

За нас е истинска гордост да сме тук заедно с вас. Тази стъпка е в полза на България, на диверсификацията, на осигуряване на сигурни и разнообразни доставки на енергийни източници“, заяви посланик Мустафа.