Уместно ли е за конгресмен да заема позиции в комисиите за образованието, бюджета и труда, ако само преди 2 години е призовавал за смъртни присъди на видни демократи като Барак Обама и Нанси Пелоси и е настоявал, че атентатите от 11 септември и няколко от по-знаковите масови убийства в американски училища са инсценирани?

Този морален въпрос бе разгледан чрез гласуване в долната камара на Конгреса и така крайната тръмпистка Марджъри Тейлър Грийн бе изключена от въпросните комисии с 230 гласа „за“ срещу 199 „против“. 11 републиканци подкрепиха инициативата на демократите.

Отричане от конспиративното минало...

Преди вота Грийн, чийто екип през последните няколко седмици упорито се бори да изтрие многобройните и конспиративни видеа и постове в социалните мрежи, обяви, че се е реформирала и се отрече от по-радикалните си идеи. 

Тя обяви, че е спряла да вярва на QAnon - конспиративната теория, според която сатанистка секта от педофили и канибали, в която членуват либерали като Барак Обама, Хилари Клинтън и Джордж Сорос, кроят заговор срещу бившия президент Доналд Тръмп, който пък е единствената надежда за Америка.

Грийн твърди, че през 2018 г. е открила „дезинформация, лъжи и неща, които не са верни“ в публикациите на движението.

Тръмпистката призна, че „стрелбите в училищата са истински“, след като години наред публикуваше видеа във фейсбук, в които настояваше, че масовите убийства в „Санди Хук“ (2012 г.) и „Паркланд“ (2018 г.) са инсценирани. Целта на елитите, разбира се, била да приемат закони, чрез които да отнемат оръжията на американците.

Грийн подчерта, че атентатът от „11 септември абсолютно се е случил“ и че действително самолет се е разбил в Пентагона.

„Не смятам, че това е фалшиво. Това са думи от миналото“, увери тя.

След това Грийн премина в контранастъпление като обвини мейнстрийм медиите, че „са също толкова виновни, колкото QAnon в разпространението на лъжи“.

...но само отчасти

Тръмпистката не се извини за нито едно от споменатите си прегрешения.

Но и освен това игнорира други свои проблематични изказвания от близкото минало.

В митинг отпреди няколко години тя настоява, че Пелоси е виновна в „национално предателство“ и под виковете на екзалтираната тълпа призовава да се изпълни съответното наказание - „смъртна присъда“. 

Под пост във фейсбук, в който се разяснява защо Обама трябва да бъде обесен, Грийн публикува следния коментар.

„Бесилката се строи.“

Грийн не помоли за прошка оцелял тийнейджър от стрелбата в училище „Паркланд“, когото нарича страхливец, докато го преследва по улиците. Нещо повече - видеото от случката все още стои в официалния канал на тръмпистката в ютуб. По-долу може да го видите.

Нито се извини за коментара си от междинните избори през 2018 г., които определи за ислямска инвазия на нашето правителство.

Като видна тръмпистка Грийн продължава да настоява, че Тръмп е реалният победител от президентските избори.

Републикански клетви в отмъщение

Демократите не останаха очаровани от обясненията на Грийн и гласуваха за изключването ѝ от гореизброените комисии. Това предизвика остри реакции у някои видни консерватори.

Лидерът на републиканците в Камарата на представителите Кевин Маккарти се закле, че ще има отмъщение, когато партията му поеме контрола над долната камара.

Той обвини демократите в двуличие и даде за пример скандала от 2019 г., когато конгресменката от Минесота от сомалийски произход Илхан Омар обяви, че американските политици подкрепят Израел заради еврейското лоби.

Маккарти допълни, че малко след това Пелоси и Омар са излезли на корицата на популярно списание (става въпрос за „Роулинг стоун“).

Републиканският конгресмен от Охайо Джим Джордан пък зададе въпрос.

„Кой е следващият? Кого ще атакува сега културата на отрицанието ("cancel culture")?“

Джорджан също обвини демократите в двуличие, но предостави друг пример - обвиненията, че екипът на Тръмп си е съдействал с Русия, за да спечели президентските избори през 2016 г. 

„Чух няколко пъти днес от демократите: конспиративна теория. Демократите разпространяваха най-голямата конспиративна теория в историята - измамата с Русия.“

Разследването на Мълър откри множество връзки между руското правителство и предизборния щаб на Тръмп. Въпреки че нямаше достатъчно доказателства, за да се повдигне обвинение на Тръмп, някои от високопоставените представители на екипа му бяха подведени под отговорност... преди републиканецът да ги амнистира.

В доклада на специалния прокурор също се обяснява, че подкрепяни от руското правителство субекти са провели кампания в социалните мрежи в подкрепа на републиканеца и са хакнали имейлите на предизборния щаб на Хилари Клинтън.