Google разработва нова функция за защита от проследяване в приложенията на популярната операционна система Android, съобщи Bloomberg.

Новите мерки за поверителност ще ограничат събирането на данни и проследяването между приложенията, като ще дадат повече възможности на потребителите да контролират апликациите, които ползват.

Решението е вследствие на по-голямата информираност на обществото и новите опции в конкурентната iOS на Apple. Компанията в Купертино обяви нови изисквания за разработчиците си преди дни след последния ъпдейт на операционната система, ползвана в iPhone и iPad устройствата.

Добрата новина е, че Google предвижда дори по-строги мерки - ще се премахне изцяло нуждата от изрично съгласие за проследяване или споделяне на данни като изискване за употреба на приложенията.

Според източниците на Bloomberg все още не е ясно кога Google смята да въведе тези нови мерки, новероятно те ще дойдат чак със следващата версия на Android - 12, която се очаква през септември. Новите ограничения на Apple влизат в сила през април.

Рекламната индустрия определено не е доволна от тези промени. Очаква се повечето потребители да се откажат от проследяването на трафика им и т.нар. "персонализирани реклами", а неперсонализираните са по-малко печеливши.